Årets Framtidsbyggare

Övrigt, 350-årsjubileum

Årets Framtidsbyggare är ett av Sveriges största priser inom hållbarhet.

Priset delas ut av Stiftelsen för energieffektivt byggande i samarbete med Lunds universitet. Varje år belönas personer som gjort framstående innovationer eller opinionsbildning inom energieffektivt byggande.

Den totala prissumman är 1,2 Mkr fördelat på ett antal olika vinnare.

Priset delas ut i tre kategorier

- Årets Innovatör - Priset delas ut till en eller flera personer som i sitt arbete eller sin forskning kommit med betydande insikter eller lösningar kring energieffektivt byggande. Innovationen ska ha haft praktisk påverkan på hur hus planeras, konstrueras eller byggs. Priset kan också delas ut till en fastighetsägare som låtit nyproducera eller renovera en byggnad på ett sätt som är banbrytande inom området energieffektivt byggande. Prissumma 750 000 kr.

- Årets Opinionsbildare - Priset delas ut till en eller flera personer alternativt en organisation som arbetat för att sprida kunskap om energieffektivt byggande till beslutsfattare eller allmänhet. Priset belönar genomförda aktiviteter. Prissumma 250 000 kronor.

- Årets Talang - Priset delas ut till studenter vid Lunds universitet som visat särskilt intresse och talang för energieffektivt byggande. Prissumma 200 000 kronor som fördelas på flera mottagare.

Välkommen att närvara den 15 november!

Ceremoni med prisutdelning

Plats: Skissernas museum, Finngatan 2.

Program:

17.00 Inledningsanförande, Juryns ordförande, professor emeritus Thomas B Johansson, öppnar ceremonin. Styrelseordföranden för Lunds universitet, Jonas Hafström, inleder och hälsar välkommen.

17.10 Går det att vara hållbar i en polariserad värld? Maria Wetterstrand, samhällsdebattör och jurymedlem i Årets Framtidsbyggare, ger sin syn på hur globala hållbarhetsutmaningar kan ta plats i ett samhälle som just nu präglas av polarisering och nationalism.

17.30 Paus

17.40 Prisutdelning Årets Framtidsbyggare,  Hans Eliasson, tekn. dr. h. c, grundare och ordförande i Gullringsbo Egendomar berättar om bakgrunden till priset.

17.45 Tillkännagivande av årets pristagare i kategorierna Årets innovatör, Årets opinionsbildare och Årets talang. Prisutdelare är Jonas Hafström, styrelseordförande Lunds universitet

Juryn består av:

- Thomas B Johansson, ordförande, professor emeritus, f.d. chef Internationella Miljöinstitutet

- Åke Blomsterberg, energiexpert, WSP Environmental. Universitetslektor, Energi och ByggnadsDesign, LTH

- Daniel Massot, vd Svenska Hus

- Nevenka Mesic Tiderström, styrelseledamot MVB Holding AB

- Kristina Mjörnell, affärsområdeschef samhällsbyggnad SP. Adjungerad professor i byggnadsfysik, LTH

- Maria Wetterstrand, samhällsdebattör och f.d. språkrör för Miljöpartiet

- Willy Wredenmark, chefredaktör och ansvarig utgivare Fastighetsvärlden