Citizen Science – ett sätt att hjälpa forskarna

Rapsfjäril som sitter på en blomma.
Rapsfjäril. Foto: Lars Pettersson

Övrigt, 350-årsjubileum

Forskare på biologiska institutionen håller koll på fågel- och fjärilsbestånden i Sverige och ser hur de förändras. Utan allmänhetens hjälp hade det varit en omöjlig uppgift. Kom och lär dig hur du kan hjälpa till.

Förändringar i antalet fjärilar och fåglar och förändringar i deras utbredningsområden visar hur de reagerar på förändringar i levnadsmiljön. Det blir ett sätt att se hur klimatförändringar och den globala uppvärmningen påverkar vår miljö.

Du behöver inte vara expert för att hjälpa till. Kom till Botan och få reda på vad du behöver kunna och hur inventeringarna går till. Klockan 10 får du reda på hur du kan hjälpa till med att räkna fåglar och klockan 12 är det dags för fjärilsövervakningen.

Du hittar mer information på Svensk dagfjärilsövervaknings och Svensk fågeltaxerings webbplatser.

Evenemanget ingår i Hållbarhetsveckan – en av jubileumsårets vetenskapsveckor. Hela programmet för Hållbarhetsveckan hittar du på Hållbarhetsforums webbplats.

Se alla jubileumsevenemang.

Researchers at the Biology Department monitor bird and butterfly populations in Sweden, and follow any increases or decreases in population size over time. Without the help of the public, this enormous task would be impossible. Today our researchers will show and tell how you may help them. This event will be held in Swedish.

All jubilee events.

En blåmes sitter på en kvist med den blåa himlen bakom.
Blåmes. Foto: Åke Lindström
Tid: