Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Cookalong – Forskare, kockar och entreprenörer i samverkan

hälsosam mat

Övrigt, 350-årsjubileum

Välkomna till ”Cookalong” med krögaren och TV-kocken Tareq Taylor och professorn Charlotte Erlanson-Albertsson.

Hur kan samhälle, entreprenörer och akademi tillsammans driva förändring – för en bättre hälsa? På Världsmatdagen den 16 oktober möter framstående livsmedelsforskare duktiga kockar och slagfärdiga entreprenörer i en kreativ matlagningsövning med vetenskapligt avstamp. Tillsammans ska de samtala, laga mat och hitta innovativa framtidslösningar inom olika områden. Evenemanget organiseras av Lunds universitet och Medicon Village. Läs mer: Cookalong 2017

*Registrera dig här!*

PROGRAM

10:00-10:45 Ät dig friskare – råd och rön om diabetes: Diabetes innebär att kroppens celler inte kan ta upp socker och andra näringsämnen från blodet. Vid typ 1-diabetes kan man inte själv producera insulin och vid typ-2 diabetes är insulinets verkan i kroppen kraftigt nedsatt. Forskare: Mona Landin Olsson och Maria Biörklund Helgesson Kock: Sam Hellhager

11:15 - 12:00 Experimentlusta i köket – trots IBS: Mellan 10–15 procent av oss har ont i magen utan att man kan hitta en direkt orsak. Symptomet kallas Irritabel Bowel Syndrome, IBS. Ofta känns det mer när man äter och därför vågar många drabbade inte ta ut svängarna i köket. Forskare: Bodil Ohlsson och Alexandra Vulcan Kock: Håkan Olsson

13:15 - 14:00 Matglädje i hälsans tecken – köket som medicinskåp: Välfärdssjukdomarna sprider sig fortare än välfärden och idag är 50 procent av vår vuxna befolkning överviktig. De extra kilona ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer. Men varför äta fel när man kan äta rätt och må så mycket bättre? Forskare: Louise Brunkwall och Emelie Sonestedt Kock: Martin Hansen

14:30 - 15:15 Konsten att njuta av livet – även på äldre dagar: Att äta rätt och röra sig är två viktiga pusselbitar för att bli en glad pensionär. Speciellt protein och vitamin D är av vikt för att underhålla muskulaturen och därmed rörligheten. Men med åren försämras förmågan att smaka och lukta. Det gäller att lära sig knep för att fortfarande njuta av maten… Forskare från Högskolan i Kristianstad berättar mer. Forskare: Elisabet Rothenberg och Karin Wendin Kock: Mikael Larsen

Smaprov på den 16 september med Tareq Taylor och Charlotte Erlanson-Albertsson


Målgrupper

Målgruppen för dagen är beslutsfattare på nationell, regional och kommunal nivå, kostchefer, småbolag inom livsmedel och e-hälsa, livsmedelsproducenter med flera men evenemanget är öppet för alla. Dagen kommer vara såväl kunskaps- som lösningsorienterad – dvs, hur kan vi tillsammans hjälpa oss själva? Hur gör vi det lättare för individen att äta hälsosamt?

Evenemanget är en del av Lunds universitets vetenskapsvecka Framtidens universitet 16-22 oktober som organiseras som en del av universitetets 350-årsjubileum. Se alla evenemang under denna vecka.

Tid: 
2017-10-16 10:00 till 16:00
Plats: 
Medicon Village, Scheelevägen 2, Lund

Om händelsen

Tid: 
2017-10-16 10:00 till 16:00
Plats: 
Medicon Village, Scheelevägen 2, Lund

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen