EU-dag på Lunds universitet

Öppen EU-dag på Lunds universitet den 23 mars 2017
Seminarium
EU-kommissionen är på Sverigeturné och besöker Lunds universitet den 23 mars. Alla aktiviteter är gratis och öppna för både studenter och allmänhet.

Fullständigt program:

11:45-12:30 Matig lunchmacka med dryck (kostnadsfritt)

12:30-13:00 EU – back to basic

Vad är syftet med EU-samarbetet och vad är senaste nytt? Hur påverkar EU din vardag? Hur kan du påverka EU? Presentatör: Johan Wullt, EU-kommissionens representation i Sverige.

13:00-14:00 Modererat samtal om EU:s nuvarande utmaningar och möjligheter.

Deltagare: Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet & Jan Björklund, partiledare Liberalerna. Moderator: Rolf Gustavsson, journalist

14:00-14:30 Gofika! Kaffe, te och EU-tårta (kostnadsfritt)

14:30-15:30 Migrationsseminarium: Hur ska vi gemensamt lösa flyktingkrisen?

Paneldiskussion med publikfrågor om de senaste förslagen på EU-nivå och dess inverkan på Europa, Sverige och Lund ex. solidarisk omfördelning av asylsökande, ny gränskontrollmyndighet, revision av Dublinförordningen m.m.

Paneldeltagare: Malin Björk, (V) Europaparlamentariker, Tommy Larsson (M), ordf. kommunstyrelsen Vellinge, Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, Heidi Avellan, politiskt chefredaktör Sydsvenskan, Michael Williams, vice ordf. i Flyktinggruppernas Riksråd. Moderator: Johan Wullt, EU-kommissionens representation i Sverige.

15:30-16:40 Arbete, praktik & studier inom EU

Erasmus+

Universitets- & Högskolerådet (UHR) uppmärksammar 30års jubiléet av programmet Erasmus+ som är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott. Lär dig mer om möjligheterna som programmet erbjuder dig inom utlandsstudier och praktik. Presentatör: Angela Andersson, UHR & Sofie Wallberg, Lunds universitet.

Erasmus+ Youth med fokus på Europeiska Volontärtjänsten och Solidaritetskåren

Eurodesk Hässleholm presenterar Europeiska Volontärtjänsten med fokus på EU:s nya initiativ volontärprogrammet Solidaritetskåren. Lär dig mer om möjligheterna som programmet erbjuder dig. Presentatör: Ludvig Einarsson, Eurodesk Hässleholm/Europa Direkt Hässleholm.

EU som karriärval

Träffa, inspireras av och ställ dina egna frågor till flera tjänstemän anställda inom EU:s institutioner och ta del av information om deras väg dit. Vilken typ av jobb finns? Hur söker man fast anställning vid EU:s institutioner eller praktikplats? Vad gäller för examen och språkkunskaper? Ställ dina egna frågor. Moderator: Jenny Lagerlund, UHR

OBS! Föranmälan krävs. Sista anmälningsdag är måndag den 20 mars. Anmäl dig här: http://bit.ly/2lub0pD

Vid ev frågor eller avanmälan kontakta karin.landh [at] ec.europa.eu (subject: Ang%20EU-dagen%20i%20Lund%2023%20mars) .

EU-dagen arrangeras av EU-kommissionens representation i Sverige, Europaparlamentets informationskontor i Sverige, Samhällsvetarkåren vid Lunds universiet och Universitets- och högskolerådet.

Tid:
2017-03-23 12:30 till 16:30