Jubileumskurs: Alla dagars tryck – ovärderligt forskningsmaterial eller ”hutta möget”?

Bild: Moyan Brenn

Föredrag, 350-årsjubileum

Ska vi – och kan vi - spara allt som trycks?

Universitetsbiblioteket tar emot, bevarar och tillhandahåller det svenska trycket. Det gäller allt från monografier, tidskrifter, dagstidningar och kartor till vardagstryck som t ex affischer, årsredovisningar, förenings- och företagstryck, varukataloger och reklam. Samhället slänger, men det som betraktas som oviktigt under en viss tid blir ovärderlig evidens i en annan. Docent Eva Nylander diskuterar spara eller kasta material under detta föredrag som är en del av Lunds universitets jubileumskurs. Hon kommer även att diskutera knattefotbollens nyhetsbrev, pizzamenyer och postorderkataloger - är dessa viktiga att spara? Och hur är det med Facebook, Instagram och Twitterflöden – ska vi spara det också?

Eva Nylander är docent i bokhistoria och chef för Avdelningen för Samlingar på Universitetsbiblioteket i Lund.

Datum: måndag 30 oktober
Tid:19:00-20:00
Plats: Palaestra
Fakultet: Universitetets särskilda verksamheter (USV)

Föreläsningen är öppen för alla

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-10-30 19:00 till 20:00