Jubileumskurs: Att skapa nya nervceller för att reparera en skadad hjärna

Bild. Digitalbob
Bild: Digitalbob

Föredrag, 350-årsjubileum

Hur man gör för att reparera en skadad hjärna?

Observera begränsat antal platser! Lokalen har ca. ca. 170 platser så kom i god tid. Biljetter delas ut från 17:30 som garanterar plats vid kvällens föreläsning. Detta kurstillfälle ges endast en gång denna kväll.

Föreläsningen kommer att live-sändas här och på jubileums-facebook samt finnas tillgänglig på Lunds universitets Youtube-kanal efteråt!

Hjärnan har en mycket begränsad förmåga att bilda nya nervceller, vilket gör att man i dag inte kan bota många av de sjukdomar och skador som innebär att nervceller i hjärnan dör. Med vår forskning vill vi hitta metoder att skapa nya celler för att reparera hjärnan. Detta föredrag, som hålls av professor Malin Parmar från Experimentell medicinsk vetenskap, kommer att besvara frågor om hur man gör för att reparera en skadad hjärna. Hon kommer även att förklara vad en stamcell är och hur kan man använda dem för att skapa nya nervceller.

Malin Parmar är professor i cellulär neurovetenskap och forskningsledare för sin grupp. Malin Parmar har fått Lunds universitets lokala pris för sina studier av hur man med avancerad metodik kan reparera en hjärna som skadats av t.ex. Parkinsons sjukdom. Läs mer.

Datum: onsdag 4 oktober
Tid:19:00-20:00
Plats: Fernströmsalen, BMC, Sölvegatan 19, Lund
Fakultet: Medicinska fakulteten

Föreläsningen är öppen för alla

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-10-04 19:00 till 20:00