Jubileumskurs: Det sjungande språket

språk

Föredrag, 350-årsjubileum

Varför låter svenska sjungande?

Visste du att svenska har ordtoner, lite som kinesiska? Tonerna finns i början av ord och hjälper lyssnare att förutsäga hur orden ska sluta och på så vis förstå språket lättare. Med moderna magnetkameror kan vi visa hur hjärnan förändras hos personer som lär sig använda svenska ordtoner. Föredraget är en del av Lunds universitets årslånga jubileumskurs och hålls av docent Mikael Roll. Frågor som kommer att besvaras under föredraget inkluderar varför låter svenska sjungande? Vad används språkmelodin till? Ser hjärnan annorlunda ut hos personer som pratar ett sjungande språk som svenska?

Docent Mikael Roll undersöker hur olika typer av språkinformations samverkar i hjärnan. Denna forskning innebär hjärnavbildningsmetoder och beteendestudier. Läs mer om hans forskning och undervisning.

Datum: måndag 11 september
Tid:19:00-20:00
Plats: LUX Aula, Helgonavägen 3, Lund
Fakultet: Humanistiska fakulteten

Föreläsningen är öppen för alla

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-09-11 19:00 till 20:00