Jubileumskurs: Element 115 – jakten på ett nytt grundämne

Fysik
Bild: Province of British Columbia

Föredrag, 350-årsjubileum

Jubileumskurs om var gränsen går för att tillverka och observera supertunga atomkärnor.

Observera begränsat antal platser! Lokalen har ca. 250 platser så kom i god tid. Biljetter delas ut från 17:30 som garanterar plats vid kvällens föreläsning. Detta kurstillfälle ges endast en gång denna kväll.

Föreläsningen kommer att live-sändas här och på jubileums-facebook samt finnas tillgänglig på Lunds universitets Youtube-kanal några dagar efteråt!

Eftersom antalet protoner i en atomkärna klassificerar ett grundämne förs frågan över från kemi till fysik: Var går gränsen för att tillverka och observera supertunga atomkärnor? Efter en kort historisk betraktelse kommer föreläsningen att handla om dagens experimentella metoder och aktuella forskningsresultat. Föredraget, som är en del av Lunds universitets jubileumskurs, kommer att besvara frågor om hur vi tillverkar och studerar supertunga grundämnen? Hur får de nya grundämnena sina namn? Hur många grundämnen ryms inom det periodiska systemet? Finns det tillämpningar – i framtiden?

Föredraget hålls av professor i kärnfysik Dirk Rudolph som arbetar vid den Fysiska institutionen. Han ledde bland annat det internationella samarbete som upptäckte grundämnet 115. Läs mer om Dirk Rudolphs forskning.

Datum: måndag 13 mars
Tid:19:00-20:00
Plats: Palaestra, Lund
Fakultet: Naturvetenskapliga fakulteten

Föreläsningen är öppen för alla

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-03-13 19:00 till 20:00