Jubileumskurs: En navigerande insekts överlevnadskit: kompass, dansskor och en kylbox

Dyngbagge. Bild: DasWebweib

Föredrag, 350-årsjubileum

Hur navigerar dyngbaggar med hjälp av stjärnorna?

Observera begränsat antal platser! Lokalen har ca. 250 platser så kom i god tid. Detta kurstillfälle ges vid behov två gånger samma kväll - direkt efter första tillfället. Föreläsningen kommer att live-sändas här och på jubileums-facebook samt finnas tillgänglig på Lunds universitets Youtube-kanal några dagar efteråt!

Sydafrikanska dyngbaggar är mästare i orientering - och dans! - men har en hjärna mindre än ett riskorn i omfång. Vi rör oss från beteendestudier i Sydafrika till enskilda nervcellers elektriska signaler. Kom till föredraget som hålls av docent Marie Dacke och låt dig fascineras av vad dessa karismatiska insekter kan lära oss om hur biologiska kompasser fungerar. Under föredraget, som är en del av Lunds universitets jubileumskurs, så kommer frågan om hur insekterna navigerar med hjälp av stjärnor - även om de inte ser dem - att besvaras.

Marie Dackes nuvarande forskningsprojekt fokuserar på nattliga och dygns navigationssystem hos insekter. Läs mer om hennes forskning och undervisning.

Detta är också avslutningen av vår jubileumskurs!

Datum: måndag 18 december
Tid:19:00-20:00
Plats: Palaestra
Fakultet: Naturvetenskapliga fakulteten

Föreläsningen är öppen för alla

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-12-18 19:00 till 20:00