Jubileumskurs: Främre Orientens gamla språk och religionshistoria

Hebreiska. Bild: Kashif John

Föredrag, 350-årsjubileum

Vad kan det ge att studera antika religiösa texter på deras originalspråk?

LUX Aula tar ca. 255 personer så kom i god tid. Detta tillfälle ges bara en gång denna kväll. Insläpp 18:30. Inga biljetter delas ut.

De gamla språken från Främre Orienten – till exempel hebreiska, akkadiska, ugaritiska och hettitiska – kan öppna en väg att förstå de utvecklingar som lett fram till judendom, kristendom och islam, och deras texter kan ge oss en direkt möjlighet att konfronteras med antika människors tankar kring världen. Docent Ola Wikander håller i detta föredrag, som är en del av Lunds universitets jubileumskurs. Han kommer att diskutera varför språken i den antika Främre Orienten är viktiga för vår värld och hur deras litteraturer har påverkat världens religionshistoria.

Ola Wikander är docent vid Centrum för teologi och religionsvetenskap och arbetar bland annat med äldre textmaterial från Främre Orienten, däribland texter på hebreiska, ugaritiska, akkadiska och hettitiska. Läs mer om hans forskning och undervisning.

Datum: måndag 10 april
Tid:19:00-20:00
Plats: LUX Aula, Helgonavägen 3, Lund
Fakultet: Humanistiska fakulteten

Föreläsningen är öppen för alla

Läs kort intervju med Ola Wikander: Främre Orientens gamla språk kan hjälpa oss att förstå religioner då och nu

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-04-10 19:00 till 20:00