Jubileumskurs: Hur aggressivt får man skatteplanera

Föredrag, 350-årsjubileum

Rättsligt perspektiv på skatteflykt och planering.

Frågor om skatteflykt har fått förnyad aktualitet i samband med avslöjanden om pengar på hemliga bankkonton och att stora multinationella företag ofta betalar mycket lite i skatt. Diskussionen går att föra ur moraliska och etiska perspektiv. Föredraget, som är en del av Lunds universitets årslånga jubileumskurs, tar i första hand sikte på rättsliga skillnader mellan skatteplanering och skatteflykt. Det hålls av Mats Tjernberg, professor i offentlig rätt, skatterätt, och kommer att besvara: vad är skillnader mellan skatteplanering, skatteflykt och skattebrott och vad kan lagstiftare och domstolar göra för att stävja skatteflykt?

Mats Tjernbergs forskning är inriktad på skatterättslig lagtokning, beskattning av fåmansföretag, men också skatter och sociala förmåner för migranter. Läs mer om hans forskning här.

Datum: onsdag 29 november
Tid:19:00-20:00
Plats: Pufendorfsalen, Lilla Gråbrödersgatan 3, Lund
Fakultet: Juridiska fakulteten

Föreläsningen är öppen för alla

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-11-29 19:00 till 20:00