Jubileumskurs: Konsten att njuta

Föredrag, 350-årsjubileum

Hur hänger molekyler, lukter och känslor ihop? Våra sinnen beror på molekylära egenskaper och genom att förstå hur molekyler ser ut och beter sig kan vi också förstå våra känslor. Ett genomgående tema är lukter, med allt ifrån obehagliga kroppslukter till den ljuvaste parfym och med nedslag i gastronomin och förälskelsen längs vägen.

Frågor som kommer att besvaras under denna föreläsning, som är en del av Lunds universitets jubileumskurs, är varför luktar skunken illa medan kaffe luktar gott? Vad händer när vi blir förälskade och hur kommer det sig att en förälskelse inte varar för evigt? Hur kan vi skilja på lukten av en ros och en tulpan?

Föreläsningen hålls av professor Ulf Ellervik från Kemiska institutionen vid Lunds tekniska högskola. Hans specialområde är bioorganisk kemi och har tidigare varit program­ledare i tv-serien "Grym kemi" på SVT.

Läs mer om Ulf Ellervik i detta forskarporträtt på LTH:s webbplats

Kursen kräver ingen föranmälan, men kom i god tid då det är begränsade platser vid varje föreläsning.

Detta tillfälle finns inspelat (än finns inga planer på att live-sända eller filma fler jubileumskurstillfällen):

Om Jubileumskursen

Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt.

Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet – totalt nio stycken – kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz.

Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet.

Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-01-18 19:00 till 20:00