Jubileumskurs: Mänskliga rättigheter – även för personer med funktions- nedsättning?

Föredrag, 350-årsjubileum

Observera begränsat antal platser! Lokalen har ca. 135 platser så kom i god tid. Biljetter delas ut från 18:00 som garanterar plats vid kvällens föreläsning. Detta kurstillfälle ges, vid behov, två gånger denna kväll.

Föreläsningen kommer att live-sändas här och på jubileums-facebook samt finnas tillgänglig på Lunds universitets Youtube-kanal efteråt!

Konventioner om mänskliga rättigheter skyddar allas rätt till personlig frihet, till självbestämmande, och till respekt för den fysiska och psykiska integriteten. FN’s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning bekräftar att dessa rättigheter tillkommer även personer med funktionsnedsättning, och ålägger stater att se till att denna grupp kan åtnjuta sina rättigheter på lika villkor med andra. I sin föreläsning diskuterar Anna Nilsson vad detta innebär för staters möjligheter att använda tvång inom vården. Är psykiatrisk tvångsvård en fråga om diskriminering?

Datum: onsdag 19 april
Tid:19:00-20:00
Plats: Pufendorfsalen, Lilla Gråbrödersgatan 3, Lund
Fakultet: Juridiska fakulteten

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-04-19 19:00 till 20:00