Jubileumskurs: Mänskliga rättigheter - vad är det?

Föredrag, 350-årsjubileum

Jubileumskursföredrag på LUX Aula går på djupet av vad mänskliga rättigheter är till för.

Kurstillfället kan du se här nedan, och på Lunds universitets Youtube-kanal

Mänskliga rättigheter har blivit ett allmänt politiskt språk, så självklart att dess skärpa riskerar att slätas ut. Men vad är det vi tror att vi är överens om? I detta föredrag, som hålls av professor Lena Halldenius, ligger fokus inte på vad mänskliga rättigheter betyder, inte heller på vilka rättigheter människor ”har”. Istället diskuteras rättighetsspråkets funktion i vår tid. Föredraget, som är en del av Lunds universitets jubileumskurs, kommer att besvara frågor såsom vad är mänskliga rättigheter till för? Varför säger man ofta att rättigheter är något som människor ”har” snarare än något som de ”borde ha”? Vilka utmaningar behöver ett rättighetsperspektiv kunna hantera för att vara relevant i vår tid?

Professor Lena Halldenius forskar vid historiska institutionen, Humanistiska fakulteten. Hennes forskning ligger inom politisk filosofi med fokus på frihet och rättigheter. Läs mer om Lena Halldenius och hennes forskning.

Datum: onsdag 1 februari
Tid:19:00-20:00
Plats: LUX Aula, Helgonavägen 3, Lund
Fakultet: Humanistiska fakulteten

Föreläsningen är öppen för alla

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-02-01 19:00 till 20:00