Jubileumskurs: Rörelse som medicin - från sängläge till rörelser som bot för allt?

Yoga. Bild: Hamza

Föredrag, 350-årsjubileum

Idag verkar det som att fysisk aktivitet är en mirakelmedicin som kan bota allt – men är det sant?

Observera begränsat antal platser! Lokalen har ca. ca. 170 platser så kom i god tid. Biljetter delas ut från 17:30 som garanterar plats vid kvällens föreläsning. Detta kurstillfälle ges endast en gång denna kväll.

Föreläsningen kommer att live-sändas här och på jubileums-facebook samt finnas tillgänglig på Lunds universitets Youtube-kanal efteråt!

Förr var sängliggande en åtgärd som användes vid sjukdomar och funktionsnedsättningar. Idag vet man att röra på sig, att använda muskulaturen, belasta skelettet och låta kroppen arbeta ger en mängd hälsovinster, läker skador och förebygger sjukdom. Detta föredrag hålls av Eva Ekvall Hansson, universitetslektor och docent i sjukgymnastik och ger en historisk inblick i denna utveckling till rörelse som medicin. Föredrag är en del av Lunds universitets jubileumskurs och kommer att titta på hur synen på fysisk aktivitet och träning vid sjukdom har ändrat sig de senaste 350 åren. Vilka sjukdomar lindrar eller botar fysisk aktivitet och träning?

Eva Ekvall Hansson forskar bland annat om yrsel och balans men också om artros och artrosskola, stroke-rehabilitering i primärvården, fallrisk hos äldre och högskolepedagogik. Läs mer om hennes forskning och undervisning.

Datum: onsdag 3 maj
Tid:19:00-20:00
Plats: Fernströmsalen, BMC, Sölvegatan 19, Lund
Fakultet: Medicinska fakulteten

Föreläsningen är öppen för alla

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-05-03 19:00 till 20:00