Jubileumskurs: Urbanisering och tillväxt under flera årtusenden

Föredrag tittar på hur dragningen av stambanan har påverkat förutsättningarna för ekonomisk tillväxt?
Föredrag tittar på hur dragningen av svenska stambanan påverkat förutsättningarna för ekonomisk tillväxt. Bild. J. Perez

Föredrag, 350-årsjubileum

Föredrag tittar på regional ekonomisk tillväxt från ett historiskt perspektiv.

På vilket sätt påverkar vår historia dagens regionala tillväxt? Under detta föredrag så tar docent Kerstin Enflo upp historiska händelser som krig, gränsdragningar och infrastruktursatsningar, med särskilt fokus på den svenska stambanans dragning på 1850-talet. Föreraget kommer också att handla om urbanisering och vad städer betyder för långsiktig tillväxt. Föredraget, som är en del av Lunds universitets jubileumskurs, kommer att diskutera var ekonomisk produktion egentligen bedrivs och varför och om man kan påverka långsiktig regional tillväxt. Kerstin Enflo kommer även att diskutera hur dragningen av 1800-talets stambana påverkar förutsättningarna för dagens tillväxt.

Kerstin Enflo är docent i ekonomisk historia. Läs mer om hennes forskning och undervisning.

Datum: onsdag 6 september
Tid:19:00-20:00
Plats: EC1 Crafoordsalen, Holger Crafoord Centre, Tycho Brahes väg 1, Lund
Fakultet: Ekonomihögskolan

Föreläsningen är öppen för alla

För mer information om kurstillfället, kontakta: Anna Löthman (anna.lothman [at] fek.lu.se), eller Jeanette Ströberg (jeanette.stroberg [at] ehl.lu.se

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-09-06 19:00 till 20:00