Jubileumskurs: Var går gränsen i sökandet efter ny kunskap?

Bild: Kennet Ruona

Föredrag, 350-årsjubileum

Professor Nils-Eric Sahlin diskuterar viktiga etiska dilemman och frågor som dyker upp inom medicinsk forskning och läkarvård.

Observera begränsat antal platser! Lokalen har ca. 169 platser så kom i god tid. Detta kurstillfälle ges vid behov två gånger samma kväll - direkt efter första tillfället. Föreläsningen kommer att live-sändas här och på jubileums-facebook samt finnas tillgänglig på Lunds universitets Youtube-kanal några dagar efteråt!

Vi lever i efterskalven av en av de största forskningsskandaler som drabbat Sverige. Hur oprövade får de metoder vi inför i vården vara? Hur skall vi skydda patienten, tillförsäkra god och säker vård, motverka onödigt lidande och samtidigt minimera risken att hon i slutet av sitt liv riskerar att reduceras till ett forskningsobjekt. Professor Nils-Eric Sahlin tar upp viktiga frågeställningar under sitt föredrag, som är en del av Lunds universitets jubileumskurs, till exempel vad en forskare får göra i sökandet efter ny kunskap? Vad får en läkare göra för att rädda livet på en döende patient? Finns det några moraliska gränser eller är det upp till den enskilde patienten och den behandlande läkaren att avgöra vad gränsen går?

Nils-Eric Sahlin är professor vid medicinsk etik och tidigare professor i teoretisk filosofi. Nils-Eric Sahlin är även Ordförande i Region Skånes etiska råd, ledamot av Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademiens förvaltningsutskott samt ordförande i Vetenskapsrådets expertgrupp för etik. Läs mer om hans forskning.

Datum: onsdag 15 februari
Tid: 19:00-20:00
Plats: Fernströmsalen, BMC, Sölvegatan 19, Lund
Fakultet: Medicinska fakulteten

Föreläsningen är öppen för alla

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-02-15 19:00 till 20:00