Jubileumskurs: Varför dominerar okritiskt tänkande på jobbet?

Föredrag, 350-årsjubileum

Detta kurstillfälle kommer att filmas och läggas ut i efterhand på Lund University Youtube-kontot och finns även ovan.

Professor Mats Alvesson kommer att i detta föredrag, som är en del av Lunds universitets jubileumskurs, att belysa begreppet "funktionell dumhet". Funktionell dumhet innebär att individer och organisationer gör “allt” formellt rätt, är välanpassade, politiskt korrekta, anammar fina skyltfönster och rätt retorik men ointresserade eller oförmögna till kritiskt tänkande, vidare reflektion och obenägna att begära sakskäl till handlande och arrangemang. Funktionell dumhet gör att man ej behöver tänka efter i onödan, undgår att utmana och frustrera omgivningen eller drabbas av tvivel utan kan göra god karriär. De frågor som föredraget kommer att besvara är hur kommer det sig att så många samhällsinstitutioner – skola, polis, socialtjänst – fungerar illa och tycks vara på väg utför? Varför dominerar okritiskt tänkande och oreflekterande praktik? Och framförallt, vad kan vi göra åt detta?

Föredraget hålls av orofessor Mats Alvesson från Ekonomihögskolan. Mats Alvesson släppte nyligen sin bok om Funktionell Dumhet och vad som gör att rimligt begåvade människor inte överdriver självständigt tänkande när de är på arbetet. Läs mer om Mats Alvessons bok och forskning.

Datum: måndag 23 januari
Tid:19:00-20:00
Plats: EC1 Crafoordsalen, Holger Crafoord Centre, Tycho Brahes väg 1, Lund
Fakultet: Ekonomihögskolan

Föreläsningen är öppen för alla

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-01-23 19:00 till 20:00