Jubileumskurs: Vattenkonst, eller konsten att rena vatten

Vattenhämtning i Bangladesh
Bild: FN

Föredrag, 350-årsjubileum

Hur renar man smutsigt vatten, och när kan vatten egentligen kallas rent?

Detta kurstillfälle körs en gång denna kväll. Salen tar 400 personer. Biljetter delas ut från kl. 17:00. Kvällskursen live-sänds här:

Civilisation kräver friskt vatten. När människor bor tätt inpå varandra ökar risken för ohälsa, vilket motverkas av välordnad vattenförsörjning och sanitet. Föredraget sätter in vattenförsörjningen i sitt historiska sammanhang och redovisar resultat från några spännande forskningsprojekt i Lund som kommer att förändra synen på vad som egentligen är rent vatten. Föredraget som hålls av Professor Kenneth Persson kommer att besvara frågor såsom hur kan ett vatten med över hundratusen bakterier per milliliter kallas rent? Alla pratar om rent vatten, men hur gör man smutsigt vatten rent och när passeras gränsen mellan smutsigt och rent?

Föredraget är en del av Lunds universitets årslånga jubileumskurs och hålls av professor Kenneth Persson som arbetar med teknisk vattenresurslära vid Lunds tekniska högskola. Resurslära är ett brett ämne som handlar om hur vi bör använda planetens begränsade vattenresurser på bästa sätt. Kenneth Persson har även varit med och tagit fram en vattenreningsanläggning som ger rent vatten tack vare solceller.

Datum: måndag 27 mars
Tid:19:00-20:00
Plats: Aulan i Kårhuset på LTH (400 platser)
Fakultet: Lunds tekniska högskola (LTH)

Föreläsningen är öppen för alla

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-03-27 19:00 till 20:00