Jubileumskurs: Vetenskap och kunskap i praktiken

Pojkar med mindreading-hjälmar

Föredrag, 350-årsjubileum

Denna föreläsning ges en gång denna kväll och är något förlängt med spännande samtal som avslutning.

Föredraget, som hålls av docent Anna Jonsson som en del av Lunds universitets jubileumskurs, bygger på ett pågående forskningsprojekt med fokus på integrerad vetenskap som framväxande perspektiv och metod för hur samhällets olika aktörer kan bidra till kunskap; ett perspektiv som efterfrågas när det gäller vetenskapens roll i samhället. Medan samverkan ofta framhålls som viktigt kännetecknas också relationen av motstridiga, och ibland naiva, åsikter och förväntningar. Empiriska och teoretiska insikter från projektet, som drivs tillsammans med Maria Grafström (Score vid SSE/SU) och Mikael Klintman (Sociologiska institutionen, LU), för att säkerställa samhällets långsiktiga och hållbara kunskapsförsörjning kommer att diskuteras. Föredraget kommer att belysa frågor som hur vetenskapen ser på kunskap, hur ser kunskapen ut om vetenskap och hur ser vetenskap och kunskap ut i praktiken. Föreläsningen följs av ett samtal, lett av Anna Jonsson, kring dessa frågeställningar tillsammans med följande personer:

Cecilia Bjursell, Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköpings universitet
Erik J Olsson, Filosofiska institutionen vid Lunds universitet
Eugenia Perez Vico, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Datum: måndag 3 april
Tid:19:00-20:15 (Observera ny sluttid! Föreläsningen hålls endast en gång denna kväll). Biljetter delas ut från kl. 18:00.
Plats: EC1 Crafoordsalen, Holger Crafoord Centre, Tycho Brahes väg 1, Lund
Fakultet: Ekonomihögskolan

Föreläsningen är öppen för alla

För mer information om kurstillfället, kontakta: Anna Löthman (anna.lothman [at] fek.lu.se), eller Jeanette Ströberg (jeanette.stroberg [at] ehl.lu.se)

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-04-03 19:00 till 20:15