Studentinflytandet 150 år / 150 years of student influence

Övrigt, 350-årsjubileum

Lund University Student Unions are inviting you to a day of celebration. The student influence at Lund University - the common ground for the student unions now as then, took off when Studentcorpsen i Lund was constituted 1867.

On Saturday 20 May this will be celebrated with three exciting symposiums at Palaestra et Odeum, with amongst others the Swedish Minister for Justice and Migration Morgan Johansson, former CEO of Sveriges Radio Mats Svegfors and several international guests. All symposiums will be moderated by Lisa Kirsebom.

In the evening a special jubilee concert will be held in the Universitetsaula with students at the Faculty of Fine and Performing Arts in Malmö.

Programme of the day:

11.00 Symposium 1: Aktivister och medbestämmare – då och nu (in Swedish)

13.30 Symposium 2: Does actions speak louder than words? (in English)

14.30 Coffee

15.00 Symposium 3: Students as influencers of democracy (in English)

18.00 Jubilee concert

Information about the symposiums, the invited speakers, and the concert:

Aktivister och medbestämmare – då och nu

Detta symposium tar sin utgångspunkt i studentrörelsens historiska bana från 1900-talet till nutid. Kring år 1968 var studentrörelsen radikal och ideologiskt driven men saknade formella rättigheter att delta i beslut. Detta jämförs med dagens svenska studentrörelse, där studentkårerna har stort medbestämmande och rätt att vara med i lärosätenas styrning, men där de aktivistiska dragen har tonats ner. Har medbestämmandet gjort studentorganisationerna mindre radikala, eller vittnar den tynande radikalismen om något annat?

Martin Hansen är ordförande för Samhällsvetarkåren vid Lunds universitet och tillträdande ordförande för LUS. Han studerar statsvetenskap och har varit engagerad i Lunds Socialdemokratiska Studentklubb.

Kim Salomon är författare och professor i historia. Han har bland annat skrivit om 1960-talets politiska rörelser och studentengagemang och var själv studentpolitiskt engagerad på 1960- och 1970-talen i Lund.

Mats Svegfors har bland annat varit VD för Sveriges Radio och chefredaktör för Svenska Dagbladet. Han var ledamot i Lunds universitetsstyrelse fram till maj i år. Han var ordförande för Lunds studentkår 1971 och ordförande för Fria Moderata Studentförbundet 1974 – 1975.

Lynn Åkesson är professor i etnologi och dekan vid Humanistiska och teologiska fakulteterna. Hon har lång erfarenhet av att samarbeta med studeranderepresentanter i olika beslutande organ.

Does Actions Speak Louder Than Words?

To continue forward we must look outside ourselves. How do other student organisations organize themselves and how do they influence? Maybe Lund University student influence is too silent, or too loud? Who should we compare with? To this symposium we invited student leaders from around the world, with different ways to influence their university and their society.

Jim Determeijer is former president at the Amsterdam University Faculty of Medicine Student Union. He was elected president of U21 Student Leaders Network. Jim is studying medicine at Amsterdam University.

Linnea Jacobsson is former vice president at Lunds University Student Union Association and former president of the Student Union for Social Science students. Linnea studied History and Political Science.

Adam Kuegler is student representative on Board of Trustees at the University of Connecticut. He is also former vice president of undergraduate student government. Adam has just graduated, majoring in Political Science.

Palesa Mcophela is activist in #feesmustfall movement in South Africa. A nation wide movement working for free and equal education. Palesa is studying Law at the University of the Western Cape.

Students as Influencers of Democracy

In this symposium we continue looking at students as part of and influencers of a better future. We believe that the student movement make an impact for a stronger democracy as the values learned in the student movement is transparency, equality and justice. These are values that form a democratic society and therefore students can make the world a better place.

Elisabeth Gehrke is the former vice president of Lunds Student Union Association, former vice president of the Swedish National Unions of Students and former president of the European Student Union. She is now working as political advisor at the European parliament.

Jonas Hafström is a former Swedish diplomat and ambassador in Bangkok and in Washington D.C. He is currently chair of Lunds University board and  also president at Lund University Student Union in 1974.

Morgan Johansson is the Swedish Minister for Justice and Migration. He is an alumni of Lund University where he studied Political Science.

Carolina Koronen is a student representative and former vice president at the Student Union at the Faculty of Engineering. She is studying Environmental Engineering.

Rolf Ring is the deputy director for administration and finance at Raoul Wallenberg Institute. Prior joining the institute he worked as a project co-ordinator for the Swedish Red Cross and served as an assistant to the chair in International Law at the Faculty of Law.

The Concert

The students’ jubilee choir and orchestra will give the audience a solid and diverse programme consisting of both traditional well known pieces and newly written pieces for just this ceremonial day! Performing students represent Malmö Academy of Music, Akademiska Kapellet and several other instances.

Conductor orchestra: Simon Peterson

Conductor choir: Maja Wåhlin

Music by, amongst others: Dante Hidemark, Johanna Malmberg and Simon Peterson.

Tid:
2017-05-20 11:00 till 20:00
Plats:
Palaestra (the symposiums) and the Main University Building (the concert)
Kontakt:

Tid:
2017-05-20 11:00 till 20:00
Plats:
Palaestra (the symposiums) and the Main University Building (the concert)
Kontakt:

lu [at] lu.se