”Visst är det ett litet ljus, men natten är så mörk”

- Om den skandinaviska hjälpinsatsen kring det Armeniska folkmordet 1915

1915 gick en våldsvåg över stora delar av osmanska Turkiet. Byar brändes, män sköts, kvinnor våldtogs och barn slaktades helt öppet. Armenierna och andra kristna minoriteter var måltavlorna. Några som bevittnade folkmordet var skandinaviska missionärer och diplomater som råkade befinna sig mitt i våldsamheterna. I en vandringsutställning får vi ta del av skandinavernas insatser i hjälparbetet och vittnesmålen de lämnade efter sig. Hur de räddade liv genom att vårda sjuka, förhandla med myndigheter och gömma de utsatta. Hur de försökte göra folkmordet känt genom att skriva artiklar och hålla föreläsningar. Hur de efter kriget hjälpte flyktingar att finna sig till rätta i en ny vardag genom att grunda skolor och verkstäder samt hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Svante Lundgren, gästforskare i judaistik och Maria Småberg, historiker vid Lunds universitet berättar mera om sin forskning i ämnet.

Arrangörer: Armeniska Riksförbundet i Sverige; Historieprogrammet, HiP, spetsutbildning i historia vid Katedralskolan i Lund; Historielärarnas förening – Skånekretsen; Historiska institutionen, Centrum för teologi och religionsvetenskap samt Freds- och konfliktvetenskap vid Lunds universitet.

Tid:
2012-10-23 19:00