Is the World Becoming a Better Place?

debatt i lund jubileumsspecial 6 mars 2017

illustration
Illustration: Catrin Jakobsson

Klimatet blir allt varmare och den politiska polariseringen ökar. I media läser vi om krig, terrorism och människor som drunknar i Medelhavet på jakt efter en bättre tillvaro.

Men samtidigt har faktiskt stora delar av världens befolkning lyfts ur fattigdom de senaste decennierna. Medellivslängden ökar, allt fler går i skolan och jämställdheten går framåt. Hur ska man se på utvecklingen?

Har jorden blivit en bättre eller sämre att plats att bo på?

Kl 19: Föreläsningar med inbjudna gäster

Martha Nussbaum, University of Chicago

Filosofen Martha Nussbaum är aktuell med sin nya bok ”Anger and Forgiveness”, där hon analyserar vredens drivkrafter och begränsningar.

Det är risk att de arga gräsrötter som gjorde Trump till president blir besvikna, menar Nussbaum, och varnar för det som då kan hända.

Vrede är inte vägen till konstruktiva politiska lösningar. Och precis som vi är beredda att träna våra kroppar för att hålla oss friska, så behöver vi öva oss i att tygla vår vrede, menar hon.

James Robinson, University of Chicago

Vilka nationer klarar sig bäst? Det är de som sedan länge har stabila politiska institutioner som fördelar makten och säkrar medborgarnas inflytande och juridiska rättigheter, visar freds- och konfliktforskaren James Robinson.

Länder där vissa grupper får fördelar på andras bekostnad har en sämre utveckling. Kultur och geografi kan spela viss roll, men det är politiken som lägger grunden för nationers stabilitet och ekonomiska tillväxt.

Carlota Perez, London School of Economics

Europa har chansen att ta en global ledarroll genom att vända klimathotet till en grön utvecklingsresa med ökat välstånd och nya jobb, menar ekonomihistorikern Carlota Perez.

Europa är redan en testmiljö för gröna innovationer som kan minska den globala fattigdomen och potentiellt även migrationsströmmarna. En grön och hållbar ”European way of life” kan bli informationsålderns globala förebild.

Kl 20: Debatt

I PANELEN

• Alf Hornborg, humanekolog, Lunds universitet
  • Martha Nussbaum, filosof, University of Chicago
  • Carlota Perez, ekonomihistoriker, London School of Economics
  • James Robinson, freds- och konfliktforskare, University of Chicago
  • Jan Teorell, statsvetare, Lunds universitet

MODERATOR

Journalisten och författaren Andreas Ekström.

Måndagen den 6 mars kl 19–21 på Café Athen, AF-borgen, Sandgatan, Lund.

Dörrarna öppnas klockan 18.30

Välkomna!

Sidansvarig:

Redaktionskommittén för Debatt i Lund består av Ann Katrin Bäcklund,
Britta Collberg, Ulrika Oredsson,
Mikael Sundström och Lisa Thelin från
Lunds universitet samt Andreas Ekström från Sydsvenskan.

Har du ett bra debattämne?
Tipsa oss gärna!

Ulrika Oredsson