Rätten till barn – och rätten till ”rätt” barn

debatt i lund 26 april 2016
Många längtar efter barn. För dem som har svårt att få egna barn på naturlig väg finns alltfler möjligheter.

Hur mycket ska samhället satsa för att de som längtar efter barn ska få det? Är det en mänsklig rättighet att få barn och är det en mänsklig rättighet att få ”rätt” barn? Är det rättigheter som ska omfatta alla eller bara de som har råd?

I PANELEN

• Mats Johansson, medicinsk etiker vid Lunds universitet
  • Helena D´Arcy, ordförande i den katolska rörelsen Respekt
  • Barbro Westerholm Socialutskottet (L), Statens medicinsk-etiska råd
  • Aleksander Giwercman, professor i reproduktionsmedicin vid Lunds universitet

MODERATOR

• Andreas Ekström, journalist och författare

Höjdpunkter från debatten

debatt i lund 26 april 2016
Foto: Johan Bävman

Alexander Giwercman: – Ofrivillig barnlöshet klassas som sjukdom. När man arbetar med ­patienter som är ofri­villigt barnlösa förstår man vilket otroligt trauma ­det är.

Foto: Johan Bävman

Andreas Ekström: – Var går gränsen för reproduktionstekniken – ekonomiskt, medicinskt och etiskt? Och varför blir vi så känslomässigt berörda när de handlar om att förändra gener? Vi talar mycket om föräldrarnas behov – hur är det med barnens?

Foto: Johan Bävman

Barbro Westerholm: – Vi politiker ska undanröja hinder och öka valfriheten, också för dem som har svårt att få barn, så länge det inte skadar någon annan, men skaffa barn genom kloning? Nej! Där går min gräns – idag.

Debatt i Lund 26 april 2016
Foto: Johan Bävman

Mats Johansson: – Det finns människor där ute som kommer att vilja välja sina barn och deras egenskaper. Hur kommer de barnen att känna sig? Svaret är nog att det är bättre att födas som skräddarsydd än att inte finnas alls.

– Ekonomiskt? Behovet att få barn måste jämföras med alla andra ­behov. Att hjälpa alla som vill få barn har ett pris och innebär att pengar tas från andra grupper. Vi har två viktiga val: Vad ska vara tillåtet? Och vad ska samhället bekosta?

Foto: Johan Bävman

Helena D’arcy: – Det gör något med oss att välja bort det avvikande och annorlunda. Fosterdiagnostiken gör samhället fattigare, vi missar tillfällen att ­bredda oss som människor. Jag har en kusin och ett syskonbarn som är ­annorlunda. Jag hade inte velat vara utan dem.

Foto: Johan Bävman

Helena D’arcy: – Det är förkastligt att som i England tillåta barn med gener från tre människor, utan en aning om de långsiktiga biologiska konsekvenserna. Som katolik tycker jag att ett barn ska ha bara en mamma och en pappa.

Alexander Giwercman: – Det är trist när man målar upp skräckscenarier, när det egentligen handlar om att behandla allvarliga sjukdomar.

Mats Johansson: – Utvecklingen stormar fram, politikernas roll är att vara försiktiga. Samtidigt kommer fler barn att födas med sjukdomar som hade kunnat undvikas om vi varit mer öppna för gentekniken.

Foto: Johan Bävman

Jenny Hagberg i publiken: – Spelar det någon roll varför man söker befruktning på konstgjord väg? Om man gör det av medicinska skäl eller för att man är singel?

Mats Johansson: – Relevant fråga eftersom det visar det vanskliga med att klassa ofrivillig barnlöshet och längtan efter barn som sjukdom.

Sidansvarig:

Redaktionskommittén för Debatt i Lund består av Ann Katrin Bäcklund,
Britta Collberg, Ulrika Oredsson,
Mikael Sundström och Lisa Thelin från
Lunds universitet samt Andreas Ekström från Sydsvenskan.

Har du ett bra debattämne?
Tipsa oss gärna!

Ulrika Oredsson