”Bidra till ögonblicket som förändrar”

Maibrit Westrin har donerat 2,9 miljoner kronor till Lunds universitet

Varför har du donerat pengar till Lunds universitet?
- För att jag anser att humaniora är ett område som behöver extra stöd. Jag har redan de pengar jag behöver och då tycker jag detta är en bättre idé än att bara låta pengarna ligga.

Hur hoppas du att pengarna ska göra skillnad?
- Jag har donerat till tre olika ändamål; stipendier till duktiga studenter utanför Europa som inte har egna ekonomiska möjligheter att studera, pris till bästa kandidatuppsats inom de romanska språken samt ett årligt tillskott till bok- och tidskriftspublicering inom humaniora.
- Av dessa tre är det tveklöst stipendierna till utomeuropeiska masterstudenter som gör störst skillnad. Här kan man med rätta säga att pengarna faktiskt förändrar livet för dem som får möjlighet att komma till Lund och ta sin examen. Kan mina pengar göra den skillnaden, tycker jag det är en sympatisk tanke.

Varför ger du pengarna just till Lunds universitet och inte till någon annan organisation eller syfte?
- Från början hade jag och min man Per Anders testamenterat pengarna till Luther-hjälpen.  Men den fonden är så anonym. Det blir mer personligt att ge till Lunds humanistiska fakultet, där jag själv har studerat och arbetat.
- Via Monica Rosenqvist på Handelsbanken kom jag i kontakt med fundraising-avdelningen och tillsammans resonerade vi oss fram till en bra lösning.

Vem är du som person?
- Jag kom till Lund redan 1946, efter min studentexamen i Eksjö. Att jag bestämde mig för Lund berodde på att min studentkamrat Per Anders valt att studera här.
- Jag minns att jag hade pjäxor på fötterna när jag kom hit.  Det var tidig vår och fortfarande snöigt i Småland. Men det är nog enda gången jag har använt pjäxor här i staden, säger hon och skrattar åt minnet.

Första kursen på universitetet var engelska i Kungshuset i Lundagård. Därefter följde studier i franska och tyska och en fil mag-examen. Efter olika lärarvik blev det fast jobb på Katedralskolan i Lund.
- Efter några år ville jag läsa vidare och disputerade så småningom i romanska språk. Därefter blev det en ny vända till Katte, mellan åren 1975 och 1990.

Ett par generationer Lundabor har alltså passerat revy genom Maibrits klassrum under årens lopp…
- Jodå, det har blivit en del – men några elever undgick mig allt, säger hon leende.
Fast frågan är om de egentligen gjorde det. Maibrits inspirerande påverkan sträckte sig nämligen långt utanför Lunds skolvärld – ja faktiskt ända till Ankeborg.
- Under 24 år översatte jag och Per Anders serietidningen Kalle Anka för den svenska marknaden.

Aktiv pensionär
Trots att det är mer än 20 år sedan Maibrit gick i pension, är almanackan fulltecknad.
- Jag är engagerad i Amnesty och Individuell Människohjälp, sekreterare i Vänskapens hus och medlem i en spansk bokcirkel sedan 30 år tillbaka.
- Självklart kommer jag även att följa ”mina” master-stipendiater när de kommer till Lund. De första kommer troligen någon gång under 2013.

Hur kan vi alla bidra till att göra skillnad?
- Genom att faktiskt göra något och inte bara rulla tummarna. Det personliga initiativet är oerhört viktigt och där kan alla göra skillnad utifrån sina egna förutsättningar.

Vad gör dig glad?
- Hjalmar Gullberg-dikten ”Människors möte” där tredje strofen börjar ”Byta ett ord eller två gjorde det lätt att gå. Alla människors möte borde vara så…” Den dikten fångar så mycket; det mänskliga mötet, i ögonblicket som förändrar.

Maibrit Westrin

Text och foto: Joen Garsén, juni 2012

Maibrit Westrin, filantrop:
"Det personliga initiativet är oerhört viktigt och där kan alla göra skillnad utifrån sina egna förutsättningar."