Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Donation gjorde satsningen möjlig

Att cancerforskaren Kristian Pietras headhuntas till Lund är en fjäder i hatten, både för Lunds universitet där han blir anställd och Medicon Village där han kommer att verka. Satsningen är möjlig tack vare en filantropisk donation på tio miljoner kronor från Göran Grosskopf och hans hustru Birgitta.

- Rekryteringen är en av många viktiga byggstenar för satsningen på forskning inom life science i Lund, säger Göran Grosskopf och fortsätter:
rekryteringen av Kristian Pietras, som är specialiserad på forskning i gränslandet mellan grundforskning och klinisk forskning, passar perfekt för Medicon Village och anläggningens utmärkta kliniska forskningslokaler. Vi hoppas nu kunna attrahera ytterligare forskare på området så att utbyggnaden av den framgångsrika forskning som är hörnstenen för Medicon Village snabbt kan gå vidare.

Även Lunds universitet är mycket nöjda med rekryteringen av Kristian Pietras.
- Lunds universitet är sedan drygt två år tillbaka mottagare av särskilda statliga forskningsmedel för strategisk forskning med inriktning mot cancerforskning, kallat BioCARE. Målet är bland annat att utveckla nya riktade metoder för behandling av cancer. Den forskning som Kristian Pietras och hans forskargrupp bedriver fyller många av de kunskaps- och kompetensluckor som finns vid Lunds universitet inom tumörforskningen, säger Sven Påhlman, professor i molekylär medicin vid Lunds universitet.

Läs också intervjun med cancerforskaren Kristian Pietras:
"Möjligheterna finns där. Ta dem!"

Text: Lunds universitet, juni 2012
 

grosskopf_lth_nywebb
Donationen från Göran Grosskopf (på bild) och hans hustru Birgitta gjorde det möjligt att rekrytera "superforskaren" Kristian Pietras.

Fakta

Kallelse av professor
I och med att högskolelagen ändrades den 1 januari 2011, som ett led i regeringens ambition att öka lärosätenas självständighet, har Sveriges universitet och högskolor möjlighet att kalla en professor till en professur, dvs. att tillsätta en professor utan föregående ledigkungörelse.

Om Göran Grosskopf
Professor Göran Grosskopf har varit ordförande för Tetra Laval Group och är sedan 2007 ordförande i Ikeakoncernens nederländska moderbolag Ingka Holding. Grosskopf är även styrelseordförande i Peab, ColoPlus, Mats Paulssons Stiftelse samt Medicon Village AB. Han har också skrivit ett 20-tal fackböcker.

Om Medicon Village
Den 14 januari 2011 skrev AstraZeneca avtal om att sälja sin forskningsanläggning i Lund till en stiftelse. Grundare av stiftelsen är Mats Paulsson, som genom en privat donation på 100 miljoner kronor lade grundplåten till Medicon Village. Stiftelsen ska stödja Region Skåne och Lunds universitet och syftet är att etablera ett nytt centrum för forskning, innovation och företagande, främst inom det medicinska området. I samband med Mats Paulssons donation meddelade även Göran Grosskopf, stiftelsens ordförande, och hans hustru Birgitta sin donation på 10 miljoner kronor för att instifta en ny professur. Unikt för Medicon Village är att hela det överskott som uppstår i fastighetsförvaltningen ska användas för att främja forskning och innovationer, företrädesvis inom medicinsk forskning och life science-forskning i Lund och Malmö.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen