Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

En kväll för konsten och mänskliga rättigheter

- En minnesvärd och bra träff, så sammanfattar en av deltagarna fundraisingminglet med donatorer och särskilda vänner till Lunds universitet på Skissernas museum och Gamla Biskopshuset i Lund den 26 april. Arrangörer var Lunds universitet och Ernst & Young.

development office
Skissernas museum lyfter fram den kreativa processen – själva konstverkets födelse – genom att samla skissmaterial, förstudier och konst i det offentliga rummet. 
- Med er hjälp skulle vi kunna göra Skissernas museum till en internationell konstattraktion och lyfta hela Skåne som konstregion, säger Patrick Amsellem, ny chef på Skissernas museum sedan årsskiftet.

development office
Det bor en inneboende kraft i varje människa. Ibland lyser denna kraft igenom, ofta som en spegling av exceptionella individer som lyckades göra det alla andra trodde var omöjligt. Dessa personer – Raoul Wallenberg, Gandhi, Nelson Mandela, Moder Theresa, för att nämna några – drevs av ett osjälviskt mod i kombination med en okuvlig tro på rättvisa och medmänsklighet. Än idag förändrar och inspirerar dessa individers anda livet för miljontals andra medmänniskor och utgör ett gott exempel på att vi, i varje situation, alltid har ett val. Det är genom dessa val och handlingar människan definierar sig själv.

Marie Tuma, chef för Raoul Wallenberg Institutet och ett förflutet som domare vid krigstribunalen i Haag, arbetar vidare i Raoul Wallenbergs anda:
- För att stärka och flytta fram positionerna för de mänskliga rättigheterna i Sverige och utomlands behöver vi ditt stöd. Tillsammans kan vi åstadkomma en skillnad för den enskilde individen och stärka människorättskulturen runt om i världen, säger hon.

development office
Lenah Faxe i samspråk med Petter Boll från Ernst & Young.

development office
Annika Bergengren flankerad av Lenah Faxe och Petter Boll.

development office,
Christer Larsson från Sparbanksstiftelsen Öresund och Petter Boll. I bakgrunden Marianne Blad från stiftelsen Justa Gardi (som sponsrar forskning vid Raoul Wallenberg Institutet) och Jessica Brouwer från Lunds universitet. 

development office
Anställda på Skissernas museum såg till att det blev en bra kväll för alla mingelgäster och föredragshållare.

development office
Ulrika Nilsson, Marie Tuma, Petter Boll och Göran Neckmar lyssnar till Radu Mares, forskare och författare verksam vid Raoul Wallenberg Institutet, när han berättar om FN:s arbete med att påverka multinationella företag till ett ansvarsfullt och hållbart företagande (corporate social responsibility). 

development office
Lenah Faxe och i bakgrunden Stefan Axelsson tillsammans med Maria Axelsson Lindvall.

development office
På Skissernas museum finns tävlingsbidragen till utsmyckningen av Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Här visar Patrick Amsellem ett av bidragen.
- Konstnären tänkte sig Raoul Wallenbergs kontor mitt i stormens öga, därav det trombformade konstverket, säger Patrick till bland andra Göran Neckmar, Per Strömqvist, Gustaf Linder, Annika Bergengren, Barbro Johansson och Ingrid Bexell. 

development office
Helena Moll tillsammans med Kristina Garmer och Ingrid Bexell på Gamla Biskopshuset. 

development office_e&y
Per Strömqvist från Swedbank, Helena Perhag från Lunds universitet samt Anders Forkman från Advokatfirman Vinge. Två dagar innan eventet på Skissernas museum bestämde sig Advokatfirman Vinge för att stödja forskningen vid Raoul Wallenberg Institutet.

development office_e&y
Barbro Johansson, konstkännare                                    
 

Text och foto: Joen Garsén, maj 2012

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen