Amanda Kuenstler, University of Texas

"Utbildningen fick mig att tänka om kring säkerhet"
Amanda Kuenstler har lång erfarenhet från sjukvården, både som legitimerad sjuksköterska och numera riskhanteringsexpert vid University of Texas Medical Branch i Galveston. Som ansvarig för riskfrågor vid ett sjukhus ville hon vidareutbilda sig inom säkerhet, så hon anmälde sig till den verksamhetsövergripande magisterutbildningen Human Factors and System Safety vid Lunds universitet.

Amanda Kuenstler i sjukhuskorridor

För att uppmuntra till gränsöverskridande lärande tar utbildningen Human Factors and System Safety in deltagare från en mängd olika kulturer och säkerhetsberoende verksamheter, såsom flyg, kärnkraft och transport.

– Säkerhetsfrågan är ganska ny inom sjukvården, så det var mycket värdefullt för mig att lyssna på och lära mig av yrkesfolk från andra områden. För våra nya sjuksköterskor brukar jag nu använda exempel från andra yrken, som till exempel flyget, för att visa att det är socialt accepterat att bestraffa piloten när man egentligen bör granska hela miljön som olyckan inträffade i, säger Amanda Kuenstler.

Utbildningen vidgade hennes förståelse för säkerhet och gav henne en grund att se på den mänskliga faktorn som ett symptom. Insikten vill hon nu sprida till andra på arbetsplatsen.

– Som människor lär vi oss att handla snabbt och utgå från det vi först får höra. Men vi måste gräva djupare och ta hänsyn till de bakomliggande faktorerna. Det var en av de värdefullaste lärdomarna från utbildningen och något som jag dagligen fortsätter att arbeta med.

För att anpassas till arbetstiderna för yrkesverksamma ges utbildningen på halvtid och i huvudsak via en interaktiv lärplattform. Tre lärandelaboratorier på plats i Lund ingår dock i utbildningen.

– Det var kul att läsa i Lund och interaktiviteten på lärplattformen innebar att det blev många olika inlärningsformer. Utbildningsnivån var mycket hög och jag uppskattade att vi uppmuntrades att tänka kritiskt och diskutera med varandra. Undervisningsmiljön gjorde att vi kände att vi kunde uttrycka oss fritt och fördjupa oss i tankar och diskussioner.

Fler porträtt på tidigare deltagare och uppdragsgivare

Sidansvarig:

kontaktinformation

Lund University Commissioned Education (LUCE)
info [at] education.lu.se

Besöksadress: