Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Här hittar du nyheter relaterade till donationer, gåvor och filantropi vid Lunds universitet

70 miljoner i privat donation

Lunds universitets forskning inom kardiologi och neurologi har fått en av de största privata donationerna i modern tid. Det är syskonen Eva och Göran Bundy som valt att starta en stiftelse för att stödja forskning inom två för dem viktiga sjukdomsområden. (2013)

Läs mer här

Lansering donationskampanjen

Den 24 januari 2014 öppnar Universitetshuset dörrarna för både anställda och studenter som välkomnas att ta del av donationskampanjen "Lunds universitet - För en bättre värld" och hur universitetet arbetar med donationer. (2013)

Läs mer här

Många orsaker att fira

Mitt i stormens öga delade Lunds universitet ut stipendier till utvalda studenter i musik och musikvetenskap. Vid samma ceremoni avtackades samtidigt trogna medarbetare som nått pensionsålder. (2013)

Läs mer här

Skissernas museum får 9 miljoner

Skissernas museum har 7,5 miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond och 1,5 miljoner kronor från Crafoordska stiftelsen för att digitalisera museets samlingar. Projektet, som beräknas ta två år, ska öka tillgängligheten till Skissernas museums unika samlingar av skisser och modeller till offentlig konst från hela världen. (2013)

Crafoordska donerar 10 miljoner till LUX

Crafoordska Stiftelsen har beslutat att stötta bygget av LUX, det nya humanist- och teologhuset i hörnet Sölvegatan/Helgonagatan. Pengarna, 10 miljoner, kommer att användas till utrustning och inredning. (2013)

Läs mer här

Glada stipendiater träffade sina donatorer

I början av veckan hölls årets högtidliga stipendieceremoni för att hedra de internationella studenter som har tilldelats ett stipendium för att studera vid Lunds universitet. Ceremonin gick av stapeln i Universitetshuset aula, som var full av stipendiater och donatorer. (2013)

Läs mer här

Stort utvecklingsbidrag till Vattenhallen

Vattenhallen Science Center LTH får 4 miljoner i utvecklingsbidrag från Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta. Pengarna blir det första tillskottet till en planerad utbyggnad, vilket kommer göra det populära besöksmålet mer än tre gånger så stort som idag. (2013)

Läs mer här

Årets stipendieceremoni står för dörren

Den 9 september är det dags för Lunds universitets stipendieceremoni för utomeuropeiska studenter. Här ges våra internationella stipendiater möjligheten att möta våra stipendiegivare. Det är en fantastisk tillställning, fylld av glädje och framtidstro. Läs mer om hur du kan bli en del av våra internationella studenters framtid. (2013)

Läs mer här

Är filantropi företagarnas nya mantra efter hållbarhet?

Torsdag 5 juli kl. 14.55 – 16.30
Plats: På scen i S:t Nicolai kyrkoruin i Visby

Medverkande: Ulrika Nilsson, avdelningschef Donatorrelationer. Elisabeth Tarras-Wahlberg, tidigare hovmarskalk. Gunhild Stordalen, ordförande Stordalen Foundation. Petter Stordalen, entreprenör. (2013)

Läs mer här

”Min dröm blev verklighet”

Yi Yang är en kinesisk toppstudent som via ett stipendium fick möjligheten att studera vid Lunds universitet. (2013)
Läs intervjun här

Filantropi har blivit trendigt

Sveriges givarkultur har förändrats och dagens filantroper investerar mer än sina pengar. Donatorernas tilltagande engagemang innebär ökade krav och ett förändrat arbetssätt. (2013)
Läs hela artikeln

Crowdfunding finansierar ny forskning

De senaste åren har crowdfunding vuxit till ett jättefenomen. Det hela går ut på att presentera sitt projekt på en portal på nätet och sen kan privatpersoner donera pengar till projektet om de tycker att det är viktigt, intressant eller bara roligt. Innebär då inte crowdfunding att statliga forskningsfinansiärer kan dra sig tillbaka och bli mindre aktiva, i takt med att allmänheten börjar finansiera viktig forskning? (2013)
Lyssna på repotaget

Språkforskaren som gör vetenskap av nyfikenheten

Hur lär vi oss ett nytt språk? Är det bra, eller rentutav farligt, att lära sig flera språk? Om vi pratar på svenska men gestikulerar på franska – hur uppfattas vi då av dem som lyssnar på oss? Frågor som Marianne Gullberg, professor vid Lunds universitet och nyligen utsedd till Wallenberg Scholar 2012, besvarar.
Läs hela artikeln

Lunds universitet tar Raoul Wallenberg till USA

Los Angeles och New York stod på agendan när Lunds universitet och Raoul Wallenberg Institutet anordnade två fundraising-/alumnevent i USA för att hedra 100-årsminnet av den svenske diplomatens födelse. (2012)
Läs mer på Lund University Foundations hemsida

Med cancer som ständig följeslagare

Thomas Laurell, professor vid Lunds universitet, tycks ha en energi som utökar dygnets timmar. Han är forskningsledare, startar företag och brinner för att hitta nya former att diagnosticera och behandla cancer. Nyligen fick han 33,5 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att ta sina forskningsresultat till kliniska studier. (2012)
Läs hela artikeln

8,6 miljoner till Lundaforskare

Forskare vid Lunds universitet får sammanlagt drygt 8,6 miljoner kronor från Ragnar Söderbergs stiftelse. (2012)
Läs hela artikeln

En kväll i filantropins tecken

Scenen är lika vacker som effektfull: Henri Matisse och hans skiss ”Madonnan med barn”, framtagen till Rosenkranskapellet i Vence, skådar ut över publiken. Ett blått, nästan lite mystiskt ljus, lägger sin behagliga andedräkt över utställningssalen på Skissernas museum. På scenen står artisten Rebecka Törnqvist.
Läs hela artikeln

”Inspirera andra genom att vara ett gott föredöme”

Ulrika Nilsson, avdelningschef för Donatorrelationer, listar de fem viktigaste skälen till att donera pengar till forskning och utbildning. (2012)
Läs hela artikeln

Donation skapar tjänster inom cancerforskningen

Fredrik Liedberg, Maria Planck och Ana Carneiro får sammanlagt fem miljoner kronor för att utveckla den kliniska cancerforskningen vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.
Läs hela artikeln

"Mitt mål är att öka stipendiedonationerna"

Några frågor till…
...Amanda Lundell, Lunds (senaste) kvinna på plats i Los Angeles. (2012)
Läs hela artikeln

Sveriges första utbildning inom miljöbyggande

Vid Lunds universitet/Campus Helsingborg startar nu Sveriges första master- utbildning i energi- och miljöeffektivt byggande. Målet är att på sikt förändra bygg- och fastighetssektorn, landets största energislukare. Men satsningen hade inte blivit av utan en filantropisk eldsjäl. (2012)
Läs hela artikeln

”Möjligheterna finns där - ta dem!”

Kristian Pietras har utsetts till en av Sveriges "supertalanger" efter att ha lett en studie som kan leda till ett vaccin mot bröstcancer. Möt honom i en intervju om drömmar, framtiden och varför han valde Lunds universitet framför Karolinska Institutet. (2012)
Läs intervjun med Kristian Pietras

Donation gjorde satsningen möjlig

Att cancerforskaren Kristian Pietras headhuntas till Lund är en fjäder i hatten, både för forskningen, Lunds universitet där han blir anställd och Medicon Village där han kommer att verka. Satsningen är möjlig tack vare en filantropisk donation på tio miljoner kronor från Göran Grosskopf och hans hustru Birgitta. (Artikeln hänger ihop med intervjun ovan av Kristian Pietras. (2012)
Läs artikeln

”Bidra till ögonblicket som förändrar”

Maibrit Westrin har donerat pengar till humanistiska fakulteten. 
- Det personliga initiativet är oerhört viktigt och där kan alla göra skillnad utifrån sina egna förutsättningar, säger hon. (juni 2012)
Läs hela artikeln

En kväll för konsten och mänskliga rättigheter

- En minnesvärd och bra träff, så sammanfattar en av deltagarna fundraisingminglet med donatorer och särskilda vänner till Lunds universitet på Skissernas museum och Gamla Biskopshuset i Lund. Arrangörer var Lunds universitet och Ernst & Young. (2012)
Se bilderna och läs mer

Mingel inför Matteuspassionen

När storslagna Matteuspassionen gavs i Lund passade Development Office på att bjuda in speciella vänner till Lunds universitet. Här hittar ni bilderna från kvällen. (2012)
Se bilderna

Lunds kvinna på plats i L.A.

Kerstin Skjefstad jobbar sedan i januari på Lund University Foundations Los Angeles-kontor.
- Mitt uppdrag är att hitta externa finansiärer för att stärka forsknings- och utbildningsverksamheten vid Lunds universitet. Kan jag dra in en halv miljon kronor har jag gjort ett bra jobb, säger hon. (2012)
Läs hela artikeln

Donation skapar nytt forskningscentrum

Sveriges Standardiseringsråd, SSR donerar åtta miljoner kronor till Lunds universitet och skapar därmed Sveriges första Standardisation Research Centre. (2012)
Läs hela artikeln

Lovande migränforskning i Lund får donation

Lars Edvinsson och hans forskargrupp vid Lunds universitet är nära att få fram en effektiv medicin mot migrän. För att öka takten i arbetet donerar nu Insamlings Hjälpen hela sin utdelning inom migränområdet till forskargruppen (2012).
Läs hela artikeln

Sidansvarig:

Här når du oss

Donatorrelationer
Postadress:
Lunds universitet
Box 117, 221 00 Lund

Besöksadress:
Universitetshuset, 2 vån
Paradisgatan 2, Lund

Ulrika Nilsson
Avdelningschef
Telefon: 046-222 34 39
ulrika [dot] nilsson [at] rektor [dot] lu [dot] se

Karin Hofvendahl
Biträdande avdelningschef
Telefon: 046-222 36 28
Karin [dot] Hofvendahl [at] rektor [dot] lu [dot] se

Eric Hamilton
Fundraiser
Telefon: 046-222 03 41
eric [dot] hamilton [at] rektor [dot] lu [dot] se

Helena Perhag
Fundraiser
Telefon: 046-222 30 68
helena [dot] perhag [at] rektor [dot] lu [dot] se

Nina Strandberg
Fundraiser
Telefon: 046-222 76 51
nina [dot] strandberg [at] rektor [dot] lu [dot] se

Jessica Brouwer
Projektledare
Telefon: 046-222 73 91
jessica [dot] brouwer [at] rektor [dot] lu [dot] se

Michelle Ariga
Projektledare
Telefon: 046-222 73 29
michelle [dot] ariga [at] rektor [dot] lu [dot] se

Birgitta Larsson
Projektledare
Telefon: 046-222 73 94
birgitta [dot] larsson [at] rektor [dot] lu [dot] se

Oscar Heimburg
Kommunikatör
Telefon: 046-222 90 77
oscar [dot] heimburg [at] rektor [dot] lu [dot] se

Christine Schmiege
Administratör
Telefon: 046-222 77 36
christine [dot] schmiege [at] rektor [dot] lu [dot] se

 

 

 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen