Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Donation skapar tjänster inom cancerforskningen

Fredrik Liedberg, Maria Planck och Ana Carneiro får sammanlagt fem miljoner kronor för att utveckla den kliniska cancerforskningen vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.

Fredrik Liedberg, Maria Planck
Fredrik Liedberg, Maria Planck

Fredrik Liedberg och Maria Planck

 

- Fantastiskt, nu kan jag fortsätta göra det jag tycker är allra roligast; lägga mer tid på lungcancerforskningen. Kul också att uppmärksammas på det här viset och få ett erkännande för alla timmars slit och de resultat vi skapat i forskargruppen, säger Maria Planck.

Fredrik Liedberg, överläkare på Urologkliniken SUS, får 2,5 miljoner kronor från Sparbanksstiftelsen Öresund. Maria Planck, ST-läkare och projektledare för lungcancerforskningen vid onkologens forskningsavdelning samt Ana Carneiro, ST-läkare på Onkologen, får 1,25 miljoner kronor vardera från Henry Hallbergs fond.

Vad gör det här stipendiet för skillnad i er forskning?
- När man som forskare får den här typen av medel är det alltid en lättnad, eftersom det underlättar vardagen och gör att man kan genomföra de idéer man har, säger Maria och fortsätter:
- För oss kliniker är det alltid svårt att få vardagen att gå ihop, då man hela tiden slits mellan forskningen och arbetet med patienterna.

Fredrik Liedberg är inne på samma tankar som Maria.
- De här pengarna ger mig tid. Det är stor skillnad på förutsättningarna för oss som både är kliniker och forskare jämfört med för bara fem, sex år sedan. Nu är allt mer pressat och det finns inget utrymme att bedriva klinisk forskning längre. Det är också symptomatiskt att den tredje stipendiaten var tvungen att jobba under ceremonin och därför inte kunde vara här och ta emot priset.
- Med den här finansiering skapas möjligheter att fokusera mer på forskningen, i mitt fall i Lund Bladder Cancer Group.

Första tre
Pengarna delades ut vid konferensen Cancer Crosslink på Medicon Village. Carl Borrebaeck, vicerektor vid Lunds universitet, Lars-Olof Svensson, vd på Sparbanksstiftelsen Öresund samt Carsten Rose, divisionschef på Onkologen vid Skånes universitetssjukhus, överräckte diplom och checkar.
- Det här är de första tre av förhoppningsvis 20 postdocs  inom klinisk cancerforskning i Lund. Finansieringen av de övriga 17 är inte klar utan är beroende av privata pengar och donationer, säger Carsten Rose.

En av finansiärerna som donerat pengar är Sparbanksstiftelsen Öresund.
Varför delar ni ut pengar till den här typen av forskning?
- En del av vår avkastning ska gå tillbaka till regionen. Förra året delade vi exempelvis ut 25 miljoner kronor till bland annat forskning, barn och ungdomar, idrott och kultur. Här hade vi ett riktigt intressant case med unga, duktiga forskare som förenar klinisk verksamhet med forskning, något som passar väl in i vår utdelningsfilosofi, säger Lars-Olof Svensson på Sparbanksstiftelsen Öresund.

Fredrik Liedberg får 2,5 miljoner kronor av Sparbanksstiftelsen Öresund, här representerad av stiftelsens vd Lars-Olof Svensson
Fredrik Liedberg får 2,5 miljoner kronor av Sparbanksstiftelsen Öresund, här representerad av stiftelsens vd Lars-Olof Svensson, för att utveckla forskningen vid Lund Bladder Cancer Group (cancer i urinblåsan)

Text: joen [dot] garsen [at] rektor [dot] lu [dot] se (Joen Garsén)

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen