Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kväll i filantropins tecken

Scenen är lika vacker som effektfull: Henri Matisse och hans skiss ”Madonnan med barn”, framtagen till Rosenkranskapellet i Vence, skådar ut över publiken. Ett blått, nästan lite mystiskt ljus, lägger sin behagliga andedräkt över utställningssalen på Skissernas museum. På scenen står artisten Rebecka Törnqvist.

En kväll i filantropins tecken med Lunds universitet
En kväll i filantropins tecken

Lena-Britt Hansson från Danske Bank samt makarna Kerstin & Karl-Axel Granlund under en kväll i filantropins tecken.

 

En lampa tänds. Någon harklar sig.
- Välkommen till en kväll i filantropins tecken, säger Anders Törnqvist, region- chef på Danske Bank. 
Lunds universitet, Barnfonden, Danske Bank samt makarna Kerstin och Karl-Axel Granlund får sedan tjugo minuter var att berätta om olika filantropiska projekt.

Engagemang
Karl-Axel Granlund har svårt att hålla tillbaka tårarna när han berättar om ett skolprojekt i slummens Manilla på Filipinerna; bilder från barnens vardag, deras glädje och sorg och vilka utmaningar de här barnen tvingas anpassa sig till.

Karl-Axel och Kerstins engagemang för skolan i Manilla började, mer eller mindre av en slump, för 16 år sedan.
- En affärskollega till Karl-Axel hade blivit engagerad i projektet. Han tjatade och tjatade och till slut följde vi med för att titta. När vi väl var på plats hade vi egentligen aldrig något val. Vi var bara tvungna att försöka göra något, säger Kerstin och ler åt minnet.

Glädje och sorg
Karl-Axel berättar historien om Anna, en av flickorna som gått på skolan i Manilla.
- När vi först såg henne, satt hon för sig själv i en gränd. Ingen ville leka med henne. Hon var smutsig och undernärd. Hon var inte gammal, kanske fem, sex år. Vi tog henne till skolan och lät henne börja där. Det gick riktigt bra. För varje år vi var där och hälsade på, kunde vi se hur hon växte och mådde bra. Det var stor skillnad, jämfört med hur vardagen för de här barnen annars tedde sig i slummen; droger, misshandel, mord, våldtäkter, fattigdom och undernäring.

- Men så ett år var Anna plötsligt inte där. Vi blev så klart oroliga och undrade vart hon hade tagit vägen. Det visade sig att Annas styvpappa hade stuckit från familjen och lämnat Anna, hennes mamma och sex syskon vind för våg. Anna var den ende i familjen som kunde läsa och skriva. Hon hade hela framtiden för sig. Men istället för att fortsätta skolan tvingades hon ut på soptippen tillsammans med sin mamma för att leta skräp som de kunde sälja för att få ihop lite pengar till mat, i bästa fall en tallrik ris om dagen. Vi såg henne aldrig mer.

Orden stockar sig i halsen på Karl-Axel.
- Men det finns lyckade exempel också. En annan tjej, med ungefär samma förutsättningar som Anna, gick hela vägen – grundskolan, college och universitetet. Nu har hon gift sig med en läkare och livet har äntligen börjat le på allvar mot henne.

Han pausar.
- Det är därför vi gör det här, engagerar oss och föreläser. För att vi ser hur oerhört stor skillnad små insatser gör. För de här barnen kan detta stöd, bokstavligt talat, vara skillnaden på liv och död.

Små gåvor gör stor skillnad
Även Rebecka Törnqvist, som var där i rollen som styrelsemedlem i organisationen Barnfonden, pratar om den stora skillnad som små gåvor kan göra.
- Jag gör det här för att jag tror på att det går att förändra saker. Jag gillar Barnfonden och tycker att de tar ett helhetsansvar på de ställen där de finns.

Lätt att hitta donationsområden
Eric Hamilton och Helena Perhag från Lunds universitet berättade om hur donationer kan bidra till att skapa stora vetenskapliga genombrott.
- Vi vill visa hur enkelt man kan stödja utbildning och forskning vid ett av världens ledande universitet. Ofta tror man att man måste ge så stora belopp. Men det räcker med en hundralapp - tillsammans bildar många mindre summor förutsättningar för stora genombrott, säger Helena Perhag och fortsätter:

- Vid Lunds universitet kan du alltid hitta ämnen eller områden som ligger dig nära om hjärtat, oavsett om det handlar om att skapa ett bättre samhälle eller lösa en specifik sjukdoms gåta. Tillsammans med donatorn skräddarsyr vi en lösning som passar alla. Vi följer upp resultatet och som donator vet man alltid vart pengarna har gått och hur de har gjort skillnad.

En kväll i filantropins tecken med Lunds universitet
Development office

Helena Perhag och Eric Hamilton från Lunds universitet, Kerstin & Karl-Axel Granlund samt Carolina Ehrnrooth och Rebecka Törnqvist från Barnfonden.

Text och foto: joen [dot] garsen [at] rektor [dot] lu [dot] se (Joen Garsén)

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen