Lovande migränforskning i Lund får donation

Lars Edvinsson och hans forskargrupp vid Lunds universitet är nära att få fram en effektiv medicin mot migrän. För att öka takten i arbetet donerar Insamlings Hjälpen hela sin utdelning inom migränområdet till forskargruppen.

Redan förra året var Lars Edvinsson och hans forskargrupp mycket nära att få fram ett effektivt och kommersialiserbart läkemedel mot migrän. Efter utvärdering av fas 3-studierna kommer forskargruppen under året att göra vissa justeringar av substansen.
- Vi är den enda forskargrupp i världen som kommer att göra denna utvärdering. De kliniska resultaten är mycket lovande så här långt, säger Lars Edvinsson.

Fokus för forskargruppens intresse är en signalsubstans som kallas CGRP (calcitonin gen-relaterad peptid) och som har visat sig vara en av orsakerna till att migrän uppstår. Tillsammans med ett av de största läkemedelsbolagen har forskargruppen tagit fram ett preparat som blockerar CGRP-receptorn i hjärnan.

- Preparatet har lika bra och tidig effekt mot migränanfall som dagens mediciner. Det som skiljer preparatet från de som redan finns på marknaden är att detta saknar de kända biverkningar som dagens migränmediciner har, bland annat hjärtklappning och stickningar i bröstet. Lyckas vi blockera CGRP-receptorn på ett effektivt sätt kommer även tidsintervallet mellan migränanfallen att bli längre, säger Sajedeh Eftekhari, doktorand på experimentell kärlforskning vid Lunds Universitet.

Lars Edvinsson är givetvis glad över donationen.
- Vi är den första forskargrupp som lyckats visa att CGRP frisätts vid migränanfall. Vi har också lyckats få fram specifika CGRP-blockerare som har god effekt vid migrän. Tack vare den här gåvan kan vi nu köpa in fler antikroppar och så kallade reagensämnen för att testa och vidareutveckla vår substans. Målet är att dessa studier ska vara klara och utvärderade under 2012-2013, säger Lars Edvinsson.

Lars Edvinssons forskning har också fått stor internationell uppmärksamhet, bland annat via publikationer i tidskriften Nature. I början av mars åker Lars till Boston för att motta utmärkelsen "Life time award for excellence in headache research" från organisationen International Headache Society.

Text: Joen Garsén, februari 2012

Lars Edvinsson
Professor Lars Edvinsson och hans forskargrupp är nära att få fram ett nytt läkemedel mot migrän.

Insamlings Hjälpen
Ideell förening som bildades 2011. Organisationen delar ut två donationer 2012: 70.000 kronor till migränforskningen vid Lunds universitet och 100.000 kronor till strokeforskningen vid Umeå universitet.