Lunds kvinna på plats i LA

Kerstin Skjefstad jobbar sedan i januari på Lund University Foundations Los Angeles-kontor.
- Mitt uppdrag är att hitta externa finansiärer för att stärka forsknings- och utbildningsverksamheten vid Lunds universitet. Kan jag dra in en halv miljon kronor har jag gjort ett bra jobb.

Kerstin är på två veckors besök i Lund för att träffa nyckelpersoner inom universitetets fundraisingverksamhet och externa relationer. När hon dyker upp vid universitetshuset en gråkall och dyster vårvinterdag för intervjun, är det svårt att inte slås av hennes solbrända leende och framåtanda. Hon är 26 år, kommer från Ramlösa utanför Helsingborg och har en examen från ekonomihögskolan i Lund med fokus på marknadsföring. En utbytestermin i Singapore och anställning på Svensk-Amerikanska Handelskammaren i San Diego finns också med i bagaget.

Sedan årsskiftet arbetar hon på LUF:s kontor i Los Angeles. Tjänsten, liksom hela verksamheten vid Lund University Foundation, är helt finansierad via donationer samt pro bono-arbete.

Det låter som ett glassigt jobb på en glassig plats?
- Visst, men det är hårt jobb också. Jag förväntas bidra till en långsiktig strategi för LUF:s verksamhet samt utveckla alumn-nätverket för före detta Lunda-studenter i USA. Jag har också ett tydligt, eget insamlingsmål: 50.000 dollar under mina sex månader.
Min efterträdare, som kommer i juli och stannar sex månader, förväntas dra in lika mycket.

Öppna dörrar
Ordförande för Lund University Foundation är Göran Eriksson. Den som kan sin Lundahistoria vet att Göran tidigare varit ordförande för Lunds Studentkår. Han satt också med i karnevalskommittén 1982 innan det blev jobb och en framgångsrik karriär som företagare i Los Angeles.

- När LUF skulle startas 2010 kom några människor från Lundatiden ihåg mig och tyckte att min kombinerade erfarenhet från universitetet och företagande i USA passade bra. Från Lund brukar jag annars mest få höra att jag bär ”skulden” till att ha anställt Pehr T Olsson på Lundagård och därigenom möjliggjort hans vidare journalistiska karriär, säger Göran och skrattar.

- Som arbetande ordförande för LUF är målet att öppna dörrar till svensk-amerikanska nätverk och bygga upp en fungerande organisation så att vi kan attrahera donationer till Lunds universitet, framför allt från Lunda-alumner. Målet är att dra in knappt en miljon kronor under 2012, fortsätter han.

Vad skiljer svensk alumn-verksamhet från amerikansk?
- Mentaliteten. I USA ses universitetstiden som livets största investering och man är väldigt stolt över sitt universitet. Som före detta student vill man gärna behålla kontakten och ge något tillbaka när man sedan börjar jobba.

- Jag tror att vi kommer att få se samma typ av utveckling i Sverige: Ska svenska universitet kunna konkurrera med de bästa och ligga i forskningsmässig framkant behöver vi attrahera kapital från både framgångsrika alumner och filantropiska donatorer, säger Kerstin Skjefstad.

Finns det så många potentiella donatorer att det motiverar ett kontor i Los Angeles?
- USA-verksamheten är helt finansierad genom donationer. De pengar vi lyckas attrahera från olika finansiärer hamnar därför direkt på pluskontot för Lunds universitet. Och ska vi bli bättre som universitet måste vi också våga satsa och våga prova nya vägar, avslutar Kerstin Skjefstad.

Text och Foto: joen [dot] garsen [at] rektor [dot] lu [dot] se (Joen Garsén)

Kerstin Skjefstad
Kerstin Skjefstad är universitetets västligaste utpost genom Lund University Foundation med kontor i Los Angeles.

Göran Eriksson, LUF
Arbetande styrelseordförande för Lund University Foundation är Göran Eriksson