Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

”Möjligheterna finns där - ta dem!”

Kristian Pietras, nyrekryterad ”superforskare” till Lunds universitet och Medicon Village
Idag håller Medicon Village, den nya Life Science-byn i Lund, stor inflyttningsfest. En av toppforskarna som rekryterats är Kristian Pietras, utsedd till en av Sveriges "supertalanger" efter att ha lett en studie som kan leda till ett vaccin mot bröstcancer. Möt honom i en intervju om drömmar, framtiden och varför han valde Lunds universitet framför Karolinska Institutet.


Kristian Pietras, utsedd till en av Sveriges "supertalanger" efter att ha lett en studie som kan leda till ett vaccin mot bröstcancer. Tack vare en donation från Göran och Birgitta Grosskopf har det varit möjligt att headhunta, eller "kalla en professor", som man säger inom akademin, till Lunds universitet och Medicon Village. Kristian börjar 1 augusti.

För att en tumör ska kunna växa sig större än en ärta, måste den bilda nya blodkärl som förser den med syre och näring. Cancercellerna stimulerar därför kroppens egna celler att bilda blodkärl och stödstrukturer runt tumören. Ju aggressivare denna tillväxt blir, desto dödligare blir tumören. Kristian Pietras och hans forskarlag studerade ett protein, DII4, som är nödvändigt för att tumören ska kunna ”övertyga” andra celler att bilda nya blodkärl.
- Våra studier gav oss idén att försöka ta fram ett vaccin mot proteinet, säger Kristian Pietras.

Det låter så enkelt när han beskriver det. Kristian skrattar till vid frågan ”Hur kom ni på det”?
- Det bygger så klart på tidigare forskning, säger han och drar lite på svaret. Men kom på och kom på… Jag var fascinerad av att tumören inte kan växa utan samspel med omkringliggande celler: Hur går det till? Vad händer när tumören samspelar med kroppens övriga celler? Hur kan tumören lura kroppen på det här sättet? Ja, på den vägen är det, säger han.

Framhåller andra
Kristian är ödmjuk och eftertänksam under intervjun. Är noga med att framhålla andras insatser; Göran Grosskopfs generösa donation på tio miljoner kronor som gjort satsningen möjlig. Lunds universitet för att man vågat och valt att satsa på en yngre forskare.
- Istället för ett äldre och säkrare kort, som han uttrycker det.
Han framhåller också Medicon Villages unika miljö, med satsningen på just cancerforskning och närheten till högteknologiska plattformar och biotekniksektorn som finns på en armlängds avstånd.

Vi pratar om forskningens förutsättningar och plötsligt glimmar det till i Kristians ögon.
- Vilken enorm möjlighet satsningen på Medicon Village blir för forskningen i hela Sverige. Generellt är det inte bra att så mycket resurser koncentreras till Karolinska Institutet. Vi behöver en ökad rörlighet bland forskarna – det är genom mötet med andra man kan utveckla både sina egna och andras resultat.
- Ett universitet kan aldrig vara bra på allt. För Lunds universitet innebär den här satsningen att man kan nischa sig i konkurrensen med andra lärosäten och verkligen bygga något unikt.

Du är en internationellt känd forskare, bland annat efter att ha arbetat vid University of California i San Francisco. Du har en bra tjänst på Karolinska Institutet idag. Vad gjorde att du valde Lund framför allt detta?
- Utmaningen! Tänk att få vara med och bygga upp något helt nytt med de förutsättningar som nu skapas på Medicon Village. Här kommer att finnas perfekta förutsättningar för gränsöverskridande erfarenhetsutbyte, något jag verkligen brinner för. Jag gillar också tanken med att överskottet från verksamheten ska återinvesteras i forskningen. Sympatiskt och smart.
- Det andra skälet till att jag valde Lund är att jag gillar universitetets mod och vilja att satsa på en yngre forskare. Många pratar om det, men få vågar göra det när det kommer till kritan, säger han.

När börjar du i Lund? Vilka resurser kommer du då att få?
- Jag börjar troligen den 1 augusti. Från Karolinska tar jag med mig en eller två medarbetare. Men sedan blir det till att bygga nytt från grunden, både vad gäller personal och utrustning.

2010 blev du väldigt uppmärksammad för försöken med ett vaccin mot bröstcancer. Kommer du att arbeta vidare med detta i Lund?
- Både och. Bollen kring ett möjligt vaccin mot proteinet DII4 har jag lämnat över till andra aktörer. Jag kommer att arbeta vidare med cellernas interaktion och förståelsen för hur tumören samspelar med övriga celler i kroppen.
- Jag har mer och mer dragits till forskningen kring bröstcancer. Det är en stor sjukdomsgrupp och det finns relativt goda utsikter för dem som drabbas. Forskningen har kommit långt inom området och jag kommer bland annat att titta på om det är cellerna i tumörens omedelbara närhet som styr vilken typ av bröstcancer olika individer får.

Kristian Pietras är uppvuxen i Höllviken i Skåne. Några studier vid Lunds universitet blev det dock aldrig.
- Nej, säger han och skrattar åt antydningen som ligger mellan raderna. Det blev aldrig Lund… Jag valde istället Uppsala eftersom de hade den första utbildningen inom Biomedicin i landet.

Efter att ha doktorerat vid Ludwiginstitutet för Cancerforskning i Uppsala åkte han till University of California och gjorde en postdoc för Douglas Hanahan, en världsauktoritet inom cancerforskningen. 2005 blev längtan tillbaka till Sverige för stor.
- Jag och min fru hade från början bestämt oss för att åka tillbaka till Sverige efter några år. Tio år i Uppsala gjorde att Stockholm och Karolinska Institutet då blev det mest naturliga valet.

Vad är din högsta dröm som forskare?
- För mig är det en dröm att kunna arbeta och verka som forskare. Det är hårda villkor för unga forskare i Sverige idag med en enorm konkurrens om både tjänster och anslag. Jag är väldigt tacksam över att ha fått dessa möjligheter och min dröm är att kunna fortsätta med det jag gör.
- Nobelpris….? Nä, det är inget man drömmer om precis.

Tror du att vi har löst cancerns gåta under din livstid? Eller kanske redan om tio, femton år?
- Cancer är ju egentligen cirka hundra olika sjukdomar. Så det krävs att vi löser runt hundra gåtor. Men för varje svar vi hittar, dyker det upp nya gåtor som kräver forskning och funderingar.
- Jag är tveksam till att vi någonsin kommer att lösa cancerns hela gåta. Och hur som helst gör vi det inte inom tio, femton år. Det viktigaste är snarare att vi hela tiden är på tå och vill lära oss mer. Då kommer också fler människor som drabbas av cancer att överleva längre.

Kristian Pietras kommer att komplettera den omfattande cancerforskning som redan idag finns vid Lunds universitet. Forskningen har ett brett spektrum - från epidemiologiska studier som kartlägger insjuknade i cancer till nya tekniker för tidig diagnosticering och individanpassad behandling. All forskning sker i mycket nära samverkan med cancersjukvården i Skåne och det är alltså i denna miljö som Kristian Pietras kommer att verka.

Att headhunta en känd forskare, eller ”kallelse av professor”, som det kallas inom akademin, är nytt och fortfarande ovanligt i Sverige. Hur sätts förväntningarna och kraven när du nu blir en av Lunds universitets och Medicon Village ”stjärnforskare”?
- Klart att det finns förväntningar, men genom att jag och min forskargrupp fortsätter att vara oss själva kan vi förhoppningsvis fylla den kompetenslucka som Lunds universitet har identifierat.

2010 utsågs du av Veckans Affärer till en av Sveriges supertalanger (plats 23 av totalt 101). Vad händer efter en sådan utmärkelse, professionellt och personligt?
- Professionellt vet jag inte…, säger han och drar på svaret. Den listan är inte så känd i akademiska kretsar. Men personligt är det så klart kul.

Kristian blir tyst någon sekund.
- Forskare i Sverige får alldeles för lite uppmärksamhet utanför de akademiska kretsarna. Alla de stora lärosätena i Sverige har unga och verkligen världsledande forskare som gör fantastiska saker – men varken universiteten eller forskarna själva är speciellt duktiga på att förklara vad de gör för en bredare allmänhet. Tänk om dessa forskartalanger hade synts mer - vilket gott föredöme de hade blivit för andra unga. Jämför med våra sportstjärnor... Forskare borde på samma sätt kunna inspirera och få ungdomar att inse vilka fantastiska kunskaper och upptäckter som ligger och väntar på den som vill upptäcka dem.

- Vi pratade ju tidigare om drömmar, fortsätter Kristian Pietras. Och det är nog en dröm jag har: Att tjäna som gott föredöme och få andra forskare och ungdomar att se möjligheterna. De finns där. Ta dem!

Text: Joen Garsén, juni 2012
Foto: Ulf Isacson

Fakta

Namn: Kristian Pietras
Ålder: 38
Intressen: Familjen och forskningen. Att få vara ute i det fria och andas
Drömmer om: Ett fortsatt bra liv för mig och mina kära
Aktuell som: Headhuntad supertalang till Lunds universitet och Medicon Village

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen