Kan man lita på forskningen?

Debatt i Lund 15 september 2011
Forskningen kostar miljarder och samhället vill ha utdelning. Ny kunskap behöver omsättas i tjänster och produkter och människors behov måste snabbare fångas upp av forskarvärlden. Samtidigt sjunker allmänhetens förtroende för forskarna. Finns det ett samband?

Har forskarna förlorat sitt oberoende? Eller sitter de tvärtom kvar i sitt elfenbenstorn? Går det att beställa forskningsresultat om man betalar rejält?

Var går gränsen mellan att samarbeta och att gå i ledband?

På höstens första DEBATT i LUND diskuterades heta samhällsfrågor av lundaforskare, inbjudna gäster och allmänhet. Den här gången i Innovation in Mind’s jättetält på Universitetsplatsen.

Debatt i Lund panel

Se en inspelning av debatten på Utbildningsradions webbplats UR.se

I panelen:

Inger Atterstam, vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet, kritisk till vissa forskares nära samarbete med industrin.

Mats Benner, expert på forskningspolitik, menar att dagens finansieringssystem borde göras om från grunden.

Patrik Brundin, ledande neuroforskare som arbetar för att få fram nya läkemedel mot Parkinsons.

Hans Möller, chef för forskningsbyn Ideon, som verkar för att nyttiggöra forskning.

Debattledare:

Andreas Ekström, journalist Sydsvenskan

Sidansvarig:

Redaktionskommittén för Debatt i Lund består av Ann Katrin Bäcklund,
Britta Collberg, Ulrika Oredsson,
Mikael Sundström och Lisa Thelin från
Lunds universitet samt Andreas Ekström från Sydsvenskan.

Har du ett bra debattämne?
Tipsa oss gärna!

Ulrika Oredsson