Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Etnologi med kulturanalytisk inriktning, grundkurs

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Vi etnologer är intresserade av hur människor skapar mening i sina liv och förståelse för sin omvärld. Detta är viktigt för att förstå varför människor gör som de gör - och inte gör. För att förstå människan som kulturvarelse, helt enkelt. Betydelsefullt är t.ex. den roll som genus, klass, etnicitet, sexualitet, kropp och funktionalitet spelar i möte mellan människor och med den sociala omgivningen.

Vardagen och det till synes triviala är särskilt spännande för oss etnologer, då vi gärna går in köksingången för att få syn på "det stora genom det lilla". Det vill säga, vi vill synliggöra större samhälleliga strukturer och fenomen genom insikter om individers liv och leverne. Även ett historiskt perspektiv är viktigt, både för att förstå dåtidens människor och livsvillkor och nutidens. 

Nu när du ska bli etnolog kommer du att träna upp en förståelse för hur de värderingar och normer som finns i samhället idag har uppstått och kommit att skapa de kulturella mönster som vi uppfattar som självklara och normala. "Hur kunde det bli så här?", är en fråga du kommer att kunna svara på. Utöver vetenskapliga insikter om sådant som vardagsliv, kulturmöten och historiebruk kommer utbildningen i etnologi successivt att ge dig erfarenhet av att tillämpa de metoder som behövs för att kunna genomföra en kulturanalys, och ge dig en inblick i hur det är att yrkesarbeta som etnolog.

Under terminen kommer du att successivt introduceras till etnologiämnet via fyra olika tematiska ingångar - seendet (delkurs 1), letandet (delkurs 2), kännandet (delkurs 3) och lyssnandet (delkurs 4). Dessa fyra verb är centrala för hur människor lever sina liv, men de utgör också viktiga metodologiska utgångspunkter när etnologer arbetar för att förstå dessa levda liv. När du gått igenom alla fyra delkurserna ska du, via de här fyra ingångarna, ha fått en fördjupad förståelse av vad det innebär att vara människa - och att vara etnolog. 

Etnologi kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1-90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex Filosofie kandidatexamen 180 hp).

Du hittar mer information om hur du utformar din examen här: http://www.kultur.lu.se/utbildning/vagar-till-examen 

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för kulturvetenskaper

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX – Hus C, Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

+46 46 222 31 40

https://www.kultur.lu.se/

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

15 januari 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 18 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)*
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 23 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Etnologi med kulturanalytisk inriktning, grundkurs är 57 500 SEK.