Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Berggrundsgeologi: Sedimentbassänger, paleoklimatologi och stratigrafi, 15.0 hp

Utbildningsöversikt

Forntida sedimentationsbassänger och deras utveckling analyseras utifrån moderna sedimentologiska och stratigrafiska principer. Kursen är främst uppbyggd kring en exkursion som vanligen går till södra Pyrenéerna där en komplett sedimentationsbassäng från 45-70 miljoner år sedan har lyfts upp ovan havsytan av tektonik. I en transekt från Medelhavet till Atlanten studerar vi olika typer av fossila jordar, sjö- och flodavlagringar, olika shelfmiljöer, från kustnära till kontinentalbranten, och djuphavssedimentation. Många oljebolag förlägger sina utbildningar till södra Pyrenéerna på grund av den enastående geologin.

Fokus i kursen ligger också på en naturlig superväxthuskatastrof för 55 miljoner år vid paleocen-eocengränsen. I den upplyfta bassängen i Pyrenéerna kan vi med sedimentens hjälp rekonstruera hur en plötslig dramatisk klimatförändring påverkade livet och miljön. Vi jämför med vad som händer på jorden idag. Kursen betonar ett integrerat användande av sedimentologi, stratigrafi, geokemi och paleontologi för bassänganalys. Kursen ger fördjupade kunskaper bl.a. om faciesanalys, sekvens-, bio- och isotopstratigrafi, samt kolcykelns och sedimentens koppling till globala miljöförändringar.

Mer om utbildningen hittar du på http://www.geol.lu.se/gu/courses/geom02/course.htm

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen