Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Juristprogrammet

Program 270 högskolepoäng · 4.5 år · Juristexamen

Beskrivning

Juridiska fakulteten i Lund erbjuder dig en av landets bästa juristutbildningar. Som student vid vårt program får du ta del av en modern, stimulerande och inspirerande miljö.

Under de nio terminer som leder fram till en juristexamen undervisas du av våra kunniga lärare. Flera av dem är ledande inom sina respektive forskningsområden, vilket bidrar till utbildningens goda kvalitet och rykte. Programmet ger dig breda kunskaper om hur samhället fungerar och verktyg för att logiskt och metodiskt lösa komplicerade problem. Dessa kunskaper behövs överallt i samhället, både i Sverige och internationellt.

 

Ett program - flera möjligheter
Programmet är uppdelat i en grundnivå om sex terminer på 180 högskolepoäng och en avancerad nivå om tre terminer på 90 högskolepoäng. Grundnivån fungerar som en sammanhållen grundläggande juridisk utbildning. Efter fullgjorda studier på grundnivå finns det möjlighet att ta ut en kandidatexamen i rättsvetenskap på 180 högskolepoäng. Du som väljer att läsa vidare mot en juristexamen har goda möjligheter att skräddarsy din utbildning. Det finns ett stort utbud av kurser på avancerad nivå att välja mellan, i syfte att fördjupa och bredda dina kunskaper inom valt ämnesområde. Om du vill studera utomlands en eller två terminer, kan du söka utbytesstudier vid drygt 70 universitet i över 30 länder. Vi erbjuder också möjlighet att praktisera i Sverige eller utomlands.


Efter examen
Juristprogrammet leder till en juristexamen, som är en yrkesexamen på avancerad nivå. Juristexamen ger behörighet att arbeta som domare, åklagare och advokat. Förutom dessa traditionella yrken kan du arbeta med mänskliga rättigheter, biståndsarbete, inom privata näringslivet eller med offentlig förvaltning inom till exempel kommuner och departement. Arbetsmarknaden för nyutexaminerade jurister är god.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Juridiska institutionen

Besöksadress
Lilla Gråbrödersgatan 4-6, Lund

Postadress
Box 207, 221 00 Lund

+46 46 222 10 00

https://www.jur.lu.se/

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Platserna fördelas enligt max 20 platser tillsätts genom alternativt urval, övriga platser enligt Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

10 januari 2024 - 4 juni 2028

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)21,30
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)21,35
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)1,45

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 169 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

28 augusti 2024 - 14 januari 2029

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)21,70
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)21,66
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)1,45

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 180 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Juristprogrammet är 630 000 SEK.