Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Judaistik: Judisk humor och identitet

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Judisk humor är inte bara en källa till skratt. Judisk humor är också en källa till kunskap. Judiska vitsar och humoristiska judiska karaktärer som den överbeskyddande mamman, den filosofiske Tevje i »Spelman på taket» och Woody Allens neurotiska rollfigurer säger oss mycket om judisk kultur och judisk identitet som religionshistoria, sociologi och andra vetenskaper ibland missar. All humor uppstår i någon form av socialt sammanhang och kan ofta förstås på många olika plan, och genom att studera berättelser och vitsar, filmer och TV-avsnitt från skilda tider och miljöer kommer vi under kursens gång att fördjupa oss i olika sidor av judisk kultur och historia, tankevärld och identitet. Syftet med kursen är att bredda synen på vad judendom är samt att se hur en specifik form av etnisk humor förmedlar ett socialt budskap och därigenom också medverkar till konstruktionen av en identitet.

Kursen går att läsa som fristående kurs såväl på campus och som på distans via internet. På campuskursen (JUDA32) kompletteras klassrumsundervisningen med lektioner och information via internet varför dator och internetuppkoppling är en förutsättning för att följa undervisningen i sin helhet. På distanskursen (JUDD32) sker all undervisning via internet. Examinationen sker kontinuerligt under kursens gång genom skriftliga instuderingsuppgifter.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Centrum för teologi och religionsvetenskap

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

https://www.ctr.lu.se/

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1 och 1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Ditt utbildningstillfälle från antagning.se

Blandad undervisningstid Lund, deltid 25%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

15 januari 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 15 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Judaistik: Judisk humor och identitet är 13 750 SEK.