Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mänskliga rättigheter: Introduktionskurs

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Mänskliga rättigheter har blivit ett dominerande språk politiskt, rättsligt och moraliskt, såväl i Sverige som i resten av världen. Internationellt utvecklingsarbete ska ha mänskliga rättigheter som grund, stora företag skriver in dem i sina etiska riktlinjer och militära interventioner genomförs i deras namn. Mänskliga rättigheter är uppenbarligen ett fenomen att räkna med, men hur ska de förstås och vad kan de åstadkomma?

Allmänt om kursen

På introduktionskursen studerar du mänskliga rättigheter ur ett historiskt, filosofiskt och juridiskt perspektiv.

Vi tittar närmre på och diskuterar olika frågeställningar som:

Vad är mänskliga rättigheter?
Vi börjar med att analysera begreppet ”mänskliga rättigheter”. Vad finns det för centrala idéer och värderingar i samhället? Vi studerar rättfärdigande, skyldighetsaspekter och vikten av kritiskt tänkande.

Var kommer mänskliga rättigheter ifrån?
De mänskliga rättigheternas betydelser har skiftat över tid och rum. För att öka vår förståelse om dagens rättighetsfrågor tittar vi närmre på det historiska perspektivet, revolutionerna, rasism, avkolonialiseringen och den moderna staten.

Vad är folkrätten?
Vi tittar på den moderna folkrättens framväxt och utveckling. Du får studera vad det finns för folkrättsliga instrument och system för reglering, implementering och ansvarsutkrävande.

Efter kursen

Du har nu fått grunderna i vad mänskliga rättigheter är och hur det används nationellt och internationellt.
Vill du fördjupa dig ytterligare i ämnet erbjuder vi en fortsättningskurs. Vi har även ett 3-årigt kandidatprogram i mänskliga rättigheter.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Mänskliga rättigheter

Besöksadress
Helgonavägen 3, Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

+46 46 222 30 47

https://www.mrs.lu.se

Ilona Karppinen

Studievägledare

+46 46 222 47 52

ilona [dot] karppinen [at] mrs [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)22,29
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,60

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 8 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Mänskliga rättigheter: Introduktionskurs är 57 500 SEK.