Naturvetenskapligt kandidatprogram, Kemi/Fysik, 180.0 hp

Examen: Kandidatexamen

Utbildningsöversikt

Utbildningen omfattar tre års heltidsstudier med möjlig direkt övergång till magister/masternivå ytterligare ett eller två år. Programmet kan påbörjas varje termin och utbildningen inleds med grundläggande studier i fysik, kemi och matematik. Efter baskurserna går du vidare med kemi/fysik utbildningen som beroende på huvudämnesinriktning planeras i samråd med studievägledare vid någon av institutionerna. Utbildningen avslutas med ett projektarbete som ligger i gränsområdet mellan fysik och kemi. Den påbörjade utbildningsvägen ger också möjlighet att utan tidsförlust helhjärtat satsa på endast ett av de båda områdena med alla de utbildningsvägar detta medför.

Flera moderna fysikforskningsområden som t ex nanovetenskap, förbränningsfysik och medicinsk fysik kräver även kunskaper i kemi. Motsvarande gäller för flera kemiforskningsområden som t ex fysikalisk kemi, teoretisk kemi och kemisk fysik vilka kräver kunskaper i fysik. Moderna solceller, elektroniska näsor, vätgasbilar, energilagring, supraledning, batteriutveckling är bara några av områdena där kemi och fysik växelverkar. Detta innebär att behovet av personal med kompetens inom både fysik och kemi kommer att öka i framtiden. Många är de fysiker och kemister som i sin dagliga gärning har saknat tillräckliga kunskaper i det andra av dessa båda ämnen. Gränslandet mellan kemi och fysik kommer säkert att tillhöra framtiden. Den solida naturvetenskapliga grunden som erhålls i denna utbildning är alltid gångbar på arbetsmarknaden.

Se våra hemsidor utbildning.fysik.lu.se/kandidatprogram

See our homepage edu.physics.lu.se/BSc

Mer om utbildningen hittar du på http://utbildning.fysik.lu.se/kandidatprogram

oktober 2014