Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Kemi/Fysik

Program 180 högskolepoäng3 årKandidatexamen

Utbildningen omfattar tre års heltidsstudier med möjlig direkt övergång till magister/masternivå ytterligare ett eller två år. Programmet kan påbörjas varje termin och utbildningen inleds med grundläggande studier i fysik, kemi och matematik. Efter baskurserna går du vidare med kemi/fysik utbildningen som beroende på huvudämnesinriktning planeras i samråd med studievägledare vid någon av institutionerna. Utbildningen avslutas med ett projektarbete som ligger i gränsområdet mellan fysik och kemi. Den påbörjade utbildningsvägen ger också möjlighet att utan tidsförlust helhjärtat satsa på endast ett av de båda områdena med alla de utbildningsvägar detta medför.

Flera moderna fysikforskningsområden som t ex nanovetenskap, förbränningsfysik och medicinsk fysik kräver även kunskaper i kemi. Motsvarande gäller för flera kemiforskningsområden som t ex fysikalisk kemi, teoretisk kemi och kemisk fysik vilka kräver kunskaper i fysik. Moderna solceller, elektroniska näsor, vätgasbilar, energilagring, supraledning, batteriutveckling är bara några av områdena där kemi och fysik växelverkar. Detta innebär att behovet av personal med kompetens inom både fysik och kemi kommer att öka i framtiden. Många är de fysiker och kemister som i sin dagliga gärning har saknat tillräckliga kunskaper i det andra av dessa båda ämnen. Gränslandet mellan kemi och fysik kommer säkert att tillhöra framtiden. Den solida naturvetenskapliga grunden som erhålls i denna utbildning är alltid gångbar på arbetsmarknaden.

Se våra hemsidor utbildning.fysik.lu.se/kandidatprogram

See our homepage edu.physics.lu.se/BSc

Mer om utbildningen hittar du på http://www.fysik.lu.se/utbildning/naturvetenskap/vill-studera/kandidatprogram/

Kontakt

Grundutbildning i fysik inom naturvetenskapliga fakulteten
Sölvegatan 14 C, 223 62 Lund
Box 118, 221 00 Lund
+46 46 222 77 21

Johan Zetterberg

Studievägledare

+46 46 222 77 28

johan [dot] zetterberg [at] forbrf [dot] lth [dot] se

Johan Knutsson

Studievägledare

+46 46 222 38 48

johan [dot] knutsson [at] sljus [dot] lu [dot] se

Mathieu Gisselbrecht

Studievägledare

mathieu [dot] gisselbrecht [at] sljus [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter i urvalsgrupperna BI, BIEX, BII och BF.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2016

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

29 augusti 2016 - 9 juni 2019

Ordinarie anmälningstid har gått ut.

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperHT 2016

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-

Gymnasieexamen (BIEX)-

Folkhögskolebetyg (BF)-

Högskoleprovet (HP)*

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Höstterminen 20162 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Kemi/Fysik är 435 000 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen