Naturvetenskapligt kandidatprogram, Kemi/Molekylärbiologi, 180.0 hp

Examen: Kandidatexamen

Utbildningsöversikt

Är du intresserad av att få förståelse för livet och livsprocesser på en molekylär nivå och förstå var vi kommer från, vad som gör oss till dem vi är och vad som gör oss sjuka eller friska?

Inom kemi och molekylärbiolog studerar man liv och livsprocesser på det molekylära planet dvs på DNA- och proteinnivå. Det naturvetenskapliga kandidatprogrammet med ingång Kemi/molekylärbiologi är för dig som är intresserad av gränsområdet mellan kemi och biologi där morgondagens utveckling inom life science (livsvetenskap) sker.

Under utbildningens gång väljer du om du vill ta din kandidatexamen i kemi eller i molekylärbiologi.

Innehåll
Utbildningen börjar med en termins grundläggande kurser i kemi. Andra terminen läser du kurserna Analytisk kemi samt Cellens kemi. Inför tredje terminen väljer du om du vill inrikta dig mot en utbildning i molekylärbiologi eller mot en utbildning i kemi med tonvikt på biokemi eller något annat av kemins olika områden.

Utbildningen avslutas med ett examensarbete inom molekylärbiologi eller kemi och ger en kandidatexamen det av ämnena som du valt som huvudområde.

Praktiska övningar som laborationer och experiment får stort utrymme i utbildningen. Under utbildningen undervisas och handleds du av lärare som också är forskare. Under utbildningen tränas du i att tillämpa den vetenskapliga metoden och att utveckla din förmåga att lösa problem, du får både öva på att arbeta i grupp och att arbeta självständigt med en uppgift.

Efter utbildningen
Efter avslutad kandidatutbildning har du möjlighet att läsa vidare på masternivå och välja mellan olika specialinriktningar både vid Lunds universitet och vid andra universitet i Sverige eller utomlands.

Inom läkemedels- och livsmedelsbranschen finns en stor efterfrågan på både kemister och molekylärbiologer med de kunskaper du har efter avslutad utbildning. Arbetet med förnybara resurser och råvaror är också en växande bransch där din kompetens inom kemi, biologi och molekylärbiologi efterfrågas.

Övrigt
Några av kurserna som är obligatoriska för en kandidatexamen i kemi ges på engelska (högst 30 högskolepoäng).

För kandidatexamen i molekylärbiologi se Naturvetenskapligt kandidatprogram, ingång Molekylärbiologi.

Mer om utbildningen hittar du på http://www.kemi.lu.se/utbildning/kandidat/

april 2015
Sista ansökningsdag