Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Kemi/Molekylärbiologi

Program 180 högskolepoäng3 årKandidatexamen

Är du intresserad av att få förståelse för livet och livsprocesser på en molekylär nivå och förstå var vi kommer från, vad som gör oss till dem vi är och vad som gör oss sjuka eller friska?

Inom kemi och molekylärbiolog studerar man liv och livsprocesser på det molekylära planet dvs på DNA- och proteinnivå. Det naturvetenskapliga kandidatprogrammet med ingång Kemi/molekylärbiologi är för dig som är intresserad av gränsområdet mellan kemi och biologi där morgondagens utveckling inom life science (livsvetenskap) sker.

Under utbildningens gång väljer du om du vill ta din kandidatexamen i kemi eller i molekylärbiologi.

Innehåll
Utbildningen börjar med en termins grundläggande kurser i kemi. Andra terminen läser du kurserna Analytisk kemi samt Cellens kemi. Inför tredje terminen väljer du om du vill inrikta dig mot en utbildning i molekylärbiologi eller mot en utbildning i kemi med tonvikt på biokemi eller något annat av kemins olika områden.

Utbildningen avslutas med ett examensarbete inom molekylärbiologi eller kemi och ger en kandidatexamen det av ämnena som du valt som huvudområde.

Praktiska övningar som laborationer och experiment får stort utrymme i utbildningen. Under utbildningen undervisas och handleds du av lärare som också är forskare. Under utbildningen tränas du i att tillämpa den vetenskapliga metoden och att utveckla din förmåga att lösa problem, du får både öva på att arbeta i grupp och att arbeta självständigt med en uppgift.

Efter utbildningen
Efter avslutad kandidatutbildning har du möjlighet att läsa vidare på masternivå och välja mellan olika specialinriktningar både vid Lunds universitet och vid andra universitet i Sverige eller utomlands.

Inom läkemedels- och livsmedelsbranschen finns en stor efterfrågan på både kemister och molekylärbiologer med de kunskaper du har efter avslutad utbildning. Arbetet med förnybara resurser och råvaror är också en växande bransch där din kompetens inom kemi, biologi och molekylärbiologi efterfrågas.

Övrigt
Några av kurserna som är obligatoriska för en kandidatexamen i kemi ges på engelska (högst 30 högskolepoäng).

För kandidatexamen i molekylärbiologi se Naturvetenskapligt kandidatprogram, ingång Molekylärbiologi.

Mer om utbildningen hittar du på http://www.kemi.lu.se/utbildning/kandidat/

Kontakt

Kemisk grundutbildning
Naturvetarvägen 14 / Sölvegatan 39 A, 223 62 Lund
Box 124, 221 00 Lund
+46 46 222 83 40

Christina Persson

Studievägledare

christina.persson [at] chem.lu.se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 eller Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D (områdesbehörighet 13/A13)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2017

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

28 augusti 2017 - 7 juni 2020

Öppnas för anmälan 16 mars 2017

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Kemi/Molekylärbiologi är 435 000 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen