Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Meteorologi och biogeofysik

Program 180 högskolepoäng3 årKandidatexamen

Blir det regn imorgon, eller kan vi åka till stranden? Kommer svenska städer att dränkas när glaciärerna smälter? Blir det vanligare med våldsamma stormar och nedrivna skogar och hus? Och kommer det att tvinga försäkringsbolagen att ta ut högre premier och elbolagen att gräva ned sina ledningar?

Det finns många frågor som människor ställer - oroligt när de funderar på bussen eller framför nyheterna. Vill du vara med och söka svaren på dem? Då leder den här ingången till en utbildning för dig.

Som andra fysikutbildningar, så ingår ett basblock om tre terminer, där du lär dig den grundläggande och nödvändiga fysiken och matematiken. Efter det inriktar du dig antingen mot meteorologi eller biogeofysik.

Meteorologi handlar om vädret - lokalt och regionalt. Du lär dig vilka processer som styr vädret och hur man gör prognoser. För att kunna göra det, så behöver du också lära dig mera om hur haven påverkar atmosfären, hur glaciären och polariserna utvecklas och hur kosmisk strålning och solens aktivitet påverkar jorden.

Biogeofysik handlar om vädret och atmosfären i ett större perspektiv - både under en längre tid och över ett större område. Det är säkert så att en av de viktigaste uppgifterna för din generation är att bättre förstå klimatet och att hitta sätt där vi kan utvecklas utan att störa det. Människor med förståelse för klimatet kommer i framtiden att efterfrågas på kommuner, företag, internationella organisationer och forskningscentra.

Mer om utbildningen hittar du på http://www.fysik.lu.se/utbildning/naturvetenskap/vill-studera/kandidatprogram/

Kontakt

Grundutbildning i fysik inom naturvetenskapliga fakulteten
Sölvegatan 14 C, 223 62 Lund
Box 118, 221 00 Lund
+46 46 222 77 21

Johan Zetterberg

Studievägledare

+46 46 222 77 28

johan [dot] zetterberg [at] forbrf [dot] lth [dot] se

Johan Knutsson

Studievägledare

+46 46 222 38 48

johan [dot] knutsson [at] sljus [dot] lu [dot] se

Mathieu Gisselbrecht

Studievägledare

mathieu [dot] gisselbrecht [at] sljus [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Fysik B, Kemi A, Matematik D eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet 9/A9)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2017

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

28 augusti 2017 - 5 juni 2020

Öppnas för anmälan 16 mars 2017

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperHT 2016

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-

Gymnasieexamen (BIEX)*

Folkhögskolebetyg (BF)-

Högskoleprovet (HP)*

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Höstterminen 20168 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Meteorologi och biogeofysik är 435 000 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen