Andes Surya, The Global Experience, Tyskland

”Jag kunde nästan inte tro att jag hade denna möjlighet som praktikant”

Varför valde du att göra praktik? Vad ville du få ut av en praktikperiod?

Anledningen till varför jag valde Erasmus praktik var för att jag ville applicera den teoretiska kunskapen till det verkliga arbetslivet. Som medie- och kommunikationsvetenskapsstudent har jag alltid haft nyfikenheten att utforska den tekniska aspekten av mediearbete. Jag vill få praktisk erfarenhet inom mediesektorn som kan stödja min framtida forskning. Praktiken i The Global Experience gav mig mer inblick i hur digitala media och dess element fungerar.

Vad fick du göra under din praktik?

Under praktikperioden sysslade jag med videoproduktion och videoredigering. Den mest intressanta delen var när videon som jag redigerade laddades upp på YouTube kanalen Easy Languages. Inom några minuter uppstod många positiva kommentarer och det gav mig mer energi till att göra mitt bästa på jobbet. Det gjorde mig mer motiverad att öva på att förbättra mina videoredigeringskunskaper.

Vilka uppgifter var mest intressanta?
Den mest spännande uppgiften var när jag skulle filma diskussionen mellan Bert Koenders (den nederländska utrikesministern) och Frank-Walter Steinmeier (Tysklands president) på det nederländska-tyska forumet. Jag kunde nästan inte tro att jag hade denna möjlighet som praktikant. Jag kände hur tursam jag var att ha gjort min praktik hos The Global Experience.

Vad tror du att det kan ha för betydelse för framtida karriär?

Jag tror att praktikplatsen kommer att ge mig mycket nytta i framtiden eftersom min utbildning i kombination med arbetslivserfarenheten är särskilt värdefullt inom den digitala mediebranschen med fokus på videoproduktion.

Har du några råd eller tips till framtida praktikanter?
För att bli en praktikant så är det viktigt att först få praktikplatsen minst två månader innan praktiken börjar. Det är också viktigt att komma ihåg att man behöver ett visum, vilket kan ta upp till ungefär 6 veckor för icke-EU-medborgare att få. Det bästa rådet för bostäder som jag kan ge är att använda sig av Airbnb under den första månaden efter din ankomst. (Om organisationen / företaget inte kan hjälpa dig att få en bostad). Sök därefter ett officiellt ställe att bo på. Det är viktigt att få en vettig och laglig bostad, eftersom medborgarregistreringen är viktig i många länder. I Tyskland till exempel, kan man inte skapa ett bankkonto eller få lön innan din bostad är i medborgarregistret.

Fakta: Andes Surya

Bild på Andes

Utbildning vid Lunds universitet: Masterprogrammet i Media och Kommunikationsvetenskap

Har studerat vid Lund i nästan två år