Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Samhällsgeografi - Masterprogram

Program 120 högskolepoäng · 2 år · Magisterexamen

Person går över bro inuti en byggnad

Beskrivning

Masterprogrammet i samhällsgeografi är en tvåårig internationell utbildning som är inriktad på kulturella, ekonomiska, samhälleliga och politiska aspekter av mänsklig verksamhet från specifikt geografiska perspektiv.

Varför uppstår geografiska skillnader mellan människor, bostadsområden, städer, regioner och länder? Hur påverkas företag och industrier, människor och platser av globaliserings- och lokaliseringsprocesser? Vad orsakar geografiska förändringar – och är förändringarna som uppstår socialt och miljömässigt rättvisa? Vad kan stater, företag, frivilligorganisationer, aktivister och andra aktörer på alla nivåer göra för att ta itu med dagens stora utmaningar? Det är frågor som dessa som samhällsgeografer försöker besvara.

Utbildningen har sin utgångspunkt i den internationellt uppmärksammade forskning som bedrivs av personalen vid institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi. Kurserna ger en introduktion till områdets teoretiska grundvalar och forskningsfronter och förbereder studenterna för att utveckla och genomföra avancerad forskning i ett examensarbete. Genom studiebesök, laborationer, praktik, gästföreläsningar och forskningsuppgifter kopplas teori ihop med praktik.

Utbildningen förbereder studenterna för många olika yrken inom offentlig och privat sektor samt icke-statliga organisationer. De många valmöjligheterna under programmets andra år gör att studenterna kan skräddarsy utbildningen för ett specifikt yrkesval.  Denna flexibilitet och institutionens främjande av kritisk och självständig forskning gör utbildningen även till en utmärkt utgångspunkt för fortsatt forskningsarbete eller helt enkelt studier av ett kulturgeografiskt ämne som intresserar dig.

Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi är en modern och framgångsrik forskningsinstitution som fick utmärkta vitsord i universitetets interna forskningsutvärdering (RQ08). Sett till såväl forskning som undervisning hör institutionen till universitetets högst rankade verksamheter och bedriver åtskilliga relevanta nationella och internationella forskningsprojekt och utbildningar.

Mer om utbildningen och hur du söker hittar du på: https://www.lunduniversity.lu.se/lubas/i-uoh-lu-SASGE

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

E-post: huge [at] keg [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till programmet krävs motsvarande en svensk kandidatexamen med huvudområde samhällsgeografi (inkluderande minst 90 hp i samhällsgeografi) eller motsvarande.

Muntlig och skriftlig språkfärdighet i engelska motsvarande Engelska 6/B från svenskt gymnasium är ett krav. Ekvivalering genomförs i enlighet med nationella riktlinjer.

Urval

Den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen är det huvudsakliga urvalskriteriet. Vid urval beaktas tidigare studieresultat (betyg på kurser och examensarbete för kandidatexamen), kunskaper i engelska och en avsiktsförklaring.

Anmälan & antagning

Ditt utbildningstillfälle från antagning.se

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 7 juni 2026

Ansökan

Öppen för sen anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Samhällsgeografi - Masterprogram är 250 000 SEK.

Viktig information till dig som ska söka ett program på avancerad nivå (master eller magister)

När du söker till ett masterprogram kan det finnas särskilda instruktioner eller extra dokument som ska skickas in med ansökan. För att vara säker på att din ansökan blir komplett, vill vi att du även läser den mer specifika ansökningsinformationen på programsidan på vår internationella webbplats. Det är till exempel vanligt att du ombeds skicka in ett statement of purpose, ett CV eller ett rekommendationsbrev.
 
Läs detaljerade instruktioner om att ansöka till master