Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Civilingenjörsutbildning i elektroteknik

Program 300 högskolepoäng · 5 år

Närbild solceller på tak, med himmel i bakgrunden. Foto.

Beskrivning

Elektroteknik handlar om att utveckla framtidens teknik och samhälle i allt från medicinsk utrustning till självkörande fordon, robotar, 5G-nät och förnyelsebara energikällor. Efter utbildningen finns det en god arbetsmarknad där du har möjlighet att skapa hållbara lösningar för dagens och morgondagens samhälle. Elektroteknik är den del av fysikämnet som i någon form handlar om elektricitet och magnetism – allt från de minsta elektroniska komponenterna i datorer och mobiltelefoner till generering och användning av elkraft. Du får en stark teoretisk grund av matematik och fysik och samtidigt en god träning i att konstruera, mäta och programmera. Redan under det första året kommer du att arbeta i projekt där du använder dina teoretiska kunskaper.

Elektroteknik på LTH är världsledande inom flera forskningsområden, t ex signalbehandling, kommunikation, integrerade system och medicinsk teknik. Utbildningens främsta mål är att ge en hög kompetens i analys och syntes av elektrotekniska system. Viktiga moment i utbildningen utgörs därför av kurser som ger ingående kännedom om såväl komponenter som system.

Utbildningen kan göra dig både till expert med mer specialiserad kunskap, eller generalist genom att göra ett bredare val av kurser. Kombinerade dator- och elektronikkunskaper ger större kompetens vad gäller att koppla ihop datorn med omgivningen, exempelvis med drivrutiner och elektronikmoduler.

Karriär och arbetsmarknad

Avancerad elektroteknik har en stor betydelse i samhället. Civilingenjörsutbildningen i elektroteknik vid LTH är för dig som vill jobba i teknikens framkant med konstruktion av den nya teknik vi ser i samhället i dag, som exempelvis mobiltelefoner, robotar och solceller. 

Arbetsmarknaden är mycket god, såväl inom industrin som i den akademiska världen. Utbildningen är väl etablerad och eftertraktad på såväl den nationella som internationella arbetsmarknaden. Som färdig civilingenjör har du en nästintill tidlös kompetens och är med och påverkar hur vårt framtida samhälle kommer att se ut. Som civilingenjör är det möjligt att arbeta med allt ifrån konstruktion och produktion till utveckling och forskning. 

Efter examen kan du arbeta med att utveckla tekniken inom områden som förnybar energi, framtidens fordon, smarta hem och AI, medicinsk teknik, datakommunikation, rymdteknik, försvar, robotar, mobiltelefoni och all den teknik som hanterar vårt digitala samhälle. Du kan t ex arbeta som konsult, utvecklingsingenjör, projektledare eller välja en akademisk karriär som forskare.

Bred utbildning som lönar sig 

Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning. Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön. 

Ledande inom hållbarhet 

Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen. Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och innehållet är i linje med de globala målen för hållbar utveckling. Du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.

Upplägg och innehåll

Utbildningen är indelad i ett grundblock och i ett fördjupande block. Grundblocket läses under utbildningens tre första år och innefattar enbart obligatoriska kurser. Det fördjupande blocket läses från och med utbildningens fjärde år och innefattar en specialisering, valfria kurser samt ett examensarbete.

Det är stor valfrihet inom utbildningen med hela tio olika specialiseringar, som är starkt knutna till forskargrupper som bedriver världsledande forskning inom t ex reglerteknik, nanoelektronik, medicinsk teknik och kommunikation. Många LTH-studenter får sin första anställning i direkt anslutning till sitt examensarbete som ofta görs under den sista terminen på programmet.

Det finns goda möjligheter för dig att lägga en del av din studietid utomlands.

Du som har ett stort intresse för datorer och programvaruteknik kan läsa i stort sett samma kurser som LTH:s civilingenjörsutbildning Datateknik. Då får du en större möjligheter till förståelse för maskinvaran genom till exempel mätteknik, styrning, grafikhårdvara eller dylikt.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Mer om utbildningen på LTH:s webbplats

Se till exempel en översikt av ämnesområden och kurser, samt student- och alumnporträtt.

Civilingenjörsutbildningen i elektroteknik – lth.se

Kontakt

Studie- och karriärvägledare

Roger von Moltzer

Telefon: +46 46-222 00 88

E-post: roger [dot] von_moltzer [at] lth [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik E)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

26 augusti 2024 - 3 juni 2029

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-04-15

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)19,69
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)19,95
Folkhögskolebetyg (BF)3,50
Högskoleprovet (HP)1,45

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 102 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Civilingenjörsutbildning i elektroteknik är 850 000 SEK.