Sara Gunnarsson - KU Leuven, Belgien

”Att göra praktiken som en del av sitt examensarbete är jättebra!”

Varför valde du att göra praktik? Vad ville du få ut av en praktikperiod?

Jag gjorde praktiken som en del av mitt examensarbete. Jag ville få mer utlandserfarenhet och vidga mina vyer samtidigt som jag ville göra mitt examensarbete på en plats där folk är framgångsrika inom mitt område och där det finns stora möjligheter att utvecklas.

Vad fick du göra under din praktik?

Eftersom det var en del av examensarbetet så inkluderade praktiken en litteraturstudie, att utveckla en modell för ett kommunikationssystem, köra simuleringar och göra experiment och slutligen analysera resultaten och skriva rapport. Jag fick även lära mig att göra bra presentationer och öva på att presentera detta inför en forskargrupp innan jag åkte hem och redovisade examensarbetet. Överlag så innebar det även att samarbeta och vara en del av en grupp doktorander som kom från olika delar av världen.

Vilka uppgifter var mest intressanta?

Generellt så var det intressant att omsätta sina kunskaper från sin utbildning i praktiken och se resultatet av vad man faktiskt kan göra med dessa. Givetvis var det även intressant när man började generera resultat som inte någon annan hade gjort innan.  I övrigt så var det intressant att vara i en internationell forskningsmiljö och att arbeta med vetenskapliga metoder i ett större projekt.

Vad tror du att det kan ha för betydelse för framtida karriär?

För mig har det haft en väldigt stor betydelse. Det resulterade i att min plan nu är att ta en double PhD degree i samarbete mellan Lunds universitet och KU Leuven, något som förmodligen inte hade hänt annars. Praktiken fick både in mig på spåret att jag ville doktorera och förberedde mig inför att jobba i en internationell miljö. Delar av resultaten kommer även att bli publicerade och presenterade under en internationell konferens och modellen används idag av andra doktorander i deras arbete.

Har du några råd och tips för framtida praktikstudenter?

Att göra praktiken som en del av sitt examensarbete är jättebra! Ett bra och lätt sätt att leta boende är via olika Facebook-grupper, exempelvis hittade jag mitt boende via en grupp för svenskar i Bryssel. Om du har erfarenheter av språket sen innan, ta chansen att försöka prata och om du är nybörjare så går det alltid att lära sig en del ord och fraser. Att läsa kurser i språket på plats ger både bättre kunskaper och ytterligare en möjlighet att lära känna folk. I övrigt så rekommenderar jag att försöka upptäcka landet man är i och att börja direkt, tiden går fortare än man kan tro.

Fakta: Sara Gunnarsson

bild på sara