Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Livsmedelsteknik och nutrition - Masterutbildning

Program 120 högskolepoäng2 årMasterexamen

This programme is aimed at students who want to learn more about food and who want to work with innovative future foods, for instance as a part of the solution to major health issues such as malnutrition and obesity. The programme covers the design and production of foods with health benefits. You will learn about subjects such as food chemistry, food processing, surface and colloid chemistry, microbiology, nutrition and food analysis.

The programme is closely aligned to market needs and there is a strong emphasis on engineering sciences. During your studies you will meet not only world-leading researchers within the department, but also guest lecturers from various food companies working with, for example, product development and marketing. Our links to local industry are strong, and our focus on innovation is high; many of our researchers have converted research results into successful entrepreneurial enterprises, such as Oatly, Optifreeze, Probi and Solve.

Courses feature both theoretical and practical learning, and we ensure our students understand both the ‘why’ and the ‘how’ of the subjects they study. Many projects are highly product-focused, and often include visits to local companies as well as industry advisors who help guide students through their projects. In order to cope with the programme, we recommend that the students have knowledge of unit operations, thermodynamics and laboratory skills from their Bachelor’s degree.

The final semester of the programme consists of a degree project in which you will use the knowledge you acquired on the programme to identify, analyse and solve a problem related to your field of study. The project can be academic in nature, or developed within industry, and can be carried out either in Lund or abroad. Examples of companies where students have performed their degree projects include Aventure (Sweden), Orkla foods (Sweden), Findus (Sweden), and Probi (Sweden).

After completing this programme you will:

• have achieved a high level of broad skills in food technology and nutrition to meet the global challenges of food security
• have improved your communication skills through discussions, debates and by practicing written and oral presentations of projects
• be able to suggest processing conditions for the industrial manufacture of high quality food products in terms of nutritional and sensory properties and with regard to raw materials, convenience, energy and sustainability.

Career prospects

Your future job could be anywhere in the world, in a small or large multinational company, a government authority, a university or another organisation. For those students who wish to continue as a researcher, there is the option to go on to studies at doctoral level.

Kontakt

Livsmedelsteknik och nutrition (master)
Kårhuset, John Ericssons väg 3, Lund

Programme Director:
Federico Gomez
International Master Coordinator:
Cecilia Nilsson, E-mail: food [at] master.lth.se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

A Bachelor’s degree in food technology, food engineering, chemical engineering, engineering biotechnology, chemistry or equivalent including courses in mathematics/calculus, microbiology, chemistry and biochemistry. English 6/English Course B.

Urval

The selection is based on academic qualifications.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2018

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

3 september 2018 - 7 juni 2020

Sista anmälningsdag 15 januari 2018Anmäl dig

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Livsmedelsteknik och nutrition - Masterutbildning är 290 000 SEK.

Särskild information till dig som ska söka ett program på avancerad nivå (master eller magister)

Det kan vara så att du ska skicka med dokument med din ansökan. För att vara säker på att du skickar in rätt dokument, vill vi att du noga läser instruktionerna för ditt program. Det är till exempel vanligt att du ombeds skicka in ett statement of purpose, ett CV eller ett rekommendationsbrev.

Läs vår detaljerade information om att ansöka till master

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen