Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Civilingenjörsutbildning i teknisk nanovetenskap, 300.0 hp

Examen: Civilingenjörsexamen

Utbildningsöversikt

Utbildningen i teknisk nanovetenskap vid Lunds Tekniska Högskola LTH är för dig som är intresserad av nanovetenskap och vill tillämpa nanoteknik för att skapa framtidens material, läkemedel eller elektronik. Vi är också den enda civilingenjörsutbildningen i Sverige med nanovetenskap som genomgående tema under alla fem åren.

UTBILDNINGEN
Vår unika utbildning startades 2003 och genom ett tvärvetenskapligt samarbete inom Lunds universitet erbjuder vi ett helhetsperspektiv på nanoteknik, där specialkomponerade kurser t ex i kemi och biomedicin bidrar till att bredda den grund som fysik och matematik ger. Under de fem åren får du både studera teori och lära dig använda tekniker inom nanoteknologin. Efter tre år får du skapa dig en egen profil mot yrkesrollen som nanovetare inom en av fyra specialiseringar.

Målet med utbildningen är att utbilda civilingenjörer som känner sig tilltalade av att sudda ut gränserna mellan traditionella kunskapsområden som biologi, fysik, kemi, materialvetenskap och elektronik. Redan från dag ett återspeglas denna tvärvetenskapliga karaktär i utbildningen. Teknisk nanovetenskap attraherar motiverade studenter med en mycket bred intressesfär.

Många studenter utnyttjar också möjligheten att läsa kurser eller göra examensarbete i utlandet. En vistelse utomlands spetsar utbildningsprofilen men ger också erfarenheter för livet.

FRAMTIDEN
Nanotekniken är ett nyckelområde för svensk industris framtid. Exempel på nanoteknik inom dagens industri är t ex man använder nanopartiklar i slitstarka däck, i målarfärg och cement, som UV-filter i solkräm och, vilket är det äldsta exemplet av alla, för att färga glas. Nanostrukturerade ytor som inte repas har börjat dyka upp i stekpannor, liksom nanodesignade trådar i byxor på vilka inte ens ketchup fastnar.

Efter examen kan du se fram emot ett omväxlande arbete där du, ofta i en internationell miljö, arbetar med att utveckla forskningsnära, avancerade tekniska produkter, system och metoder inom biologi, fysik, kemi, elektronik eller materialvetenskap. Du kan t ex komma att arbeta som specialist eller forskare i ett företag inom biomedicin, informationsteknik eller materialteknik och du kommer med din tvärvetenskapliga utbildning att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

Mer om utbildningen hittar du på http://www.teknisknanovetenskap.lth.se

15
april 2016
Sista ansökningsdag
Studieperiod:2016-08-22 - 2021-06-06
Studietakt:100%
Studieform:Dagtid
Nivå:Grundnivå
Plats:Lund
Språk:Svenska
Sista ansökningsdag:2016-04-15
Öppnas för anmälan 2016-03-16

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen