Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Review of Birgit Stolt, Martin Luthers Rhetorik des Herzens. Tübingen 2000.

Författare

Summary, in Swedish

Luthers kombination av Guds-ords-mystik och kallelsemedvetande blir så tydlig att den just därför varit svår att förstå. Stolt gör upp med vanföreställningar som att retorik skulle utesluta spontanitet. Hon utgår från språkvetenskapliga iakttagelser: Luthers latinska och tyska språkanvändning står i intensivt beroende av varandra, och hans nyskapande insatser för det tyska språket kan inte isoleras från hans användning av latinet. Nedvärderingen av retoriken som ”bara” retorik avvisas. Skillnaden mellan Luther och Melanchton består inte i att Luther varit oberoende, men Melanchton bunden av retorikens regler. Förf. har gett oss en djupgående, elegant och nykter presentation av forskningsresultat inom ett försummat område.

Publiceringsår

2003

Språk

Engelska

Sidor

107-108

Publikation/Tidskrift/Serie

Svensk Teologisk Kvartalskrift

Volym

2003

Issue

2

Dokumenttyp

Bokrecension

Förlag

Gleerups Utbildning AB

Ämne

  • Religious Studies

Nyckelord

  • mysticism
  • Luther
  • rhetorics

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0039-6761